МАРКЕТИНГОВЕ УПРАВЛІННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНІСТЮ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Svystun, Valentyna (Professional Pedagogics, 2018)
У статті зазначено, що розвиток і ефективність функціонування ПТНЗ на ринку освітніх послуг неможливі без маркетингових технологій, що дають змогу прогнозувати динаміку основних показників функціонування ПТНЗ залежно від економічної кон’юнктури; проаналізовано основні маркетингові інструменти управління конкурентоспроможністю професійно-технічного навчального закладу. В умовах висококонкурентного маркетингового середовища ефективні управлінські рішення щодо функціонування ПТНЗ не можуть ґрунтуватися на інтуїції чи простих міркуваннях, тому для успішної реалізації маркетингових програм необхідно проводити маркетингові дослідження. Акцентовано увагу на тому, що дослідження ринку освітніх послуг і ринку праці, відокремленого від усього комплексу маркетингу, не забезпечить ПТНЗ конкурентного статусу на ринку, і таке дослідження є першим етапом підвищення його конкурентоспроможності, оскільки саме за рахунок досліджень визначаються основні інструменти, які можуть сформувати конкурентну перевагу ПТНЗ. Визначено сутність позиціонування освітніх послуг ПТНЗ як привабливого представлення ПТНЗ та його освітніх послуг, метою якого є завоювання лідерства на певному сегменті ринку освітніх послуг, охарактеризовано його етапи (вибір цільової групи споживачів, розробка стратегії позиціонування, упровадження стратегії позиціонування в маркетингову програму) й стратегії. З’ясовано значущість таких елементів маркетингових комунікацій, як: реклама, зв’язки з громадськістю, виставкова діяльність, представництво навчального закладу в Інтернеті. Представлено різні види реклами відповідно до основних засобів розповсюдження (друкарська реклама, реклама в пресі, телевізійна реклама, радіореклама, зовнішня реклама, сувенірна реклама, Internet реклама), засоби зв’язків з громадськістю, доречні у ПТНЗ, спеціальні події з метою досягнення маркетингових, інформаційних й іміджевих цілей.