Відкрите професійне навчання: організаційно-педагогічні аспекти - Аніщенко, Володимир (Professional Pedagogics, 2014)
У статті розглянуто правові основи, організаційні та педагогічні складові технології відкритого професійного навчання на модульній основі. В Україні проводяться дослідження з використання технології відкритого навчання у сфері професійної підготовки. У результаті цих досліджень визначилася чітка картина якісно нових можливостей для технічної підготовки виробничого персоналу підприємств. Відкрите професійне навчання – це синтез денного, вечірнього, очно-заочного та дистанційного навчання, в основі якого лежить модульна методологія Міжнародної організації праці. Розробка модульної навчальної програми базується на детальних дослідженнях структурних частин професії або виду роботи з метою визначення потрібних знань, навичок і професійної компетентності. Програма комплектується спеціально розробленими навчальними і методичними матеріалами. Широко застосовуються матеріали на електронних і лазерних носіях. Для організації відкритого професійного навчання застосовуються спеціальні ресурсні центри. Визначено, що однією з ключових характеристик відкритого професійного навчання є високий ступінь самостійності учня, що стає центром навчального процесу. Сам навчальний процес змінюється, порівняно з традиційним. Змінюється також роль педагога. На підставі попередніх досліджень розроблено Концепцію відкритого професійного навчання та «Положення про відкрите професійне навчання». З’ясовано, що застосування технології відкритого професійного навчання забезпечує високу якість професійної підготовки, розширює поле надання освітніх послуг, полегшує доступ до навчання.