АДАПТИВНЕ ТЕСТУВАННЯ В КОНТЕКСТІ ВИКОРИСТАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ ЗАСОБІВ НАВЧАННЯ: СУТЬ, РОЗРОБЛЕННЯ ТА ОЦІНЮВАННЯ - Радкевич, Олександр (Professional Pedagogics, 2023)
Актуальність статті зумовлена доцільністю застосування адаптивного тестування в освіті на основі електронних засобів навчання, зокрема Google Forms для точного вимірювання знань і вмінь здобувачів освіти. Мета: полягає у висвітленні загальної концепцію адаптивного тестування здобувачів освіти в контексті використання електронних засобів навчання. Методи: аналіз літератури спрямовувався на детальне вивчення наукових робіт зарубіжних та вітчизняних дослідників, статей, книг та інших джерел інформації, які стосуються об’єкта дослідження – для з’ясування існуючого стану проблеми, виявлення невирішених питань та визначення напрямів подальших досліджень; кейс-стаді (вивчення випадків) – для аналізу конкретного випадку, або ряду випадків у контексті дослідження; формування висновків. Результати: висвітлено значення адаптивного тестування в освітньому процесі, що підлаштовується під потреби кожного здобувача освіти. Розкрито його переваги та недоліки. З’ясовано різновиди адаптивного тестування: лінійне, комп’ютерне та комбіноване. Висвітлено значимість адаптивного тестування з використанням штучного інтелекту. Розглянуто вимоги до підготовки адаптивних тестів, зокрема важливість критеріїв оцінювання і параметрів складності. Наголошено на значущості зворотного зв’язку від учнів і необхідності перегляду тестів для підтримання їх релевантності та валідності. Схарактеризовано загальні правила безпеки під час роботи з Google Forms та важливість автоматичного оцінювання відповідей учнів. Визначено процес аналізу відповідей учнів та відображення результатів тестування. Розглянуто можливості інтеграції Google Forms з освітніми платформами. Підкреслено переваги та обмеження використання Google Forms для адаптивного тестування в закладах загальної середньої освіти. Висновки: Визначено, що адаптивне тестування є важливим інструментом для глибокого аналізу і створення точних параметрів складності тестових питань. Підкреслено необхідність впровадження зворотного зв’язку від учнів для постійного удосконалення процесу тестування. Зазначено важливість регулярного перегляду та актуалізації тестів для забезпечення їх релевантності. Акцентовано увагу на врахуванні диференціації питань за рівнем складності, релевантності навчального контексту та загальних освітніх цілей.