ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОCВІТИ З ВИКОРИСТАННЯМ ІНФОРМАЦІЙНО-ОСВІТНЬОГО СЕРЕДОВИЩА - Lypska, Larysa (Professional Pedagogics, 2016)
У статті висвітлено проблеми формування професійної компетентності майбутніх кваліфікованих робітників у системі професійно-технічної оcвіти з використанням інформаційно-освітнього середовища.Навчально-виробничий процес професійно-технічного навчального закладу визначається як цілеспрямована, свідомо організована, динамічна взаємодія викладача, майстра і учня, під час якої вирішуються суспільно необхідні завдання освіти, виховання, формування базових професійних компетенцій і компетентностей. Якість навчально-виховного процесу в професійно-технічному навчанні залежить від багатьох чинників, до основних з них відноситься освітнє середовище.Викладачі предметів професійної підготовки зможуть запропонувати учням здійснити віртуальну екскурсію на виробництво, поетапно показати технологічні процеси, якими їм належить оволодіти, продемонструвати кінцевий результат роботи, визначити перспективи професійного розвитку. У підсумку, це істотно допоможе трансформувати зацікавленість учнів професією з мотивацію до її освоєння.Інформаційно-освітнє середовище можна розглядати, з одного боку, як частину традиційної освітньої системи, а з іншого, як самостійну систему, спрямовану на розвиток активної творчої діяльності учнів із застосуванням нових інформаційних технологій.Основна мета інформаційно-освітнього середовища професійно-технічного навчального закладу– сприяти формуванню мотивації учня до саморозвитку, самоосвіти шляхом надання необхідних інформаційних ресурсів і забезпечення відкритого й повноцінного доступу до інформації. Інформаційно-освітнє середовище - це одна зі сторін діяльності професійно-технічного навчального закладу, яка включає організаційно-методичні, технічні та програмні засоби зберігання, обробки, передачі інформації і забезпечує оперативний доступ до інформації.Технічно інформаційно-освітнє середовище будується за допомогою інтеграції інформації на традиційних і електронних носіях, комп’ютерно-телекомунікаційних технологіях взаємодії, віртуальних бібліотек, розподілених баз даних, навчально- методичних комплексів і розширеного апарату дидактики.
Keywords: інформаційно- освітнє середовище; професійно- технічний навчальний заклад; електронно-освітній ресурс; кваліфікований робітник