ОСОБЛИВОСТІ WEB-ПІДРУЧНИКА ДЛЯ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ - Гуралюк, Андрій (Professional Pedagogics, 2015)
Сучасна освіта зорієнтована на використання різних форм і методів організації навчального процесу. Однією з актуальних та перспективних областей сучасної педагогічної науки є використання електронних посібників та підручників.Лабораторією електронних навчальних ресурсів було теоретично обґрунтовано й розроблено методику створення та застосування в навчальному процесі професійно-технічних навчальних закладів електронних підручників та розроблено технологію створення й використання web- підручника як електронного підручника нового покоління.На основі досліджень та їх практичного втілення було створено www.profua.info – контент- бібліотеку електронних підручників зі спеціальних дисциплін для системи ПТО і низку окремих платформ для розробки та розміщення в мережі Internet електронних підручників нового покоління.У статті розкриваються деякі особливості технологічних рішень, використаних шляхом розподіленого розташування web-ресурсів, підвищення швидкості обробки даних на самому сервері та передачі даних. Обґрунтовується можливість використання сторонніх депозитаріїв для зменшення навантаження на сервер платформи окремого підручника, розв’язуються деякі питання, пов’язані з авторськими правами тощо.Побудова головного ресурсу (інтеграційної системи) на основі CMS Joomla 2.5 дає змогу використовувати всі особливості цієї системи, а саме: гнучкі інструменти з управління обліковими записами, інтерфейс для управління медіа-файлами. підтримку створення багатомовних варіантів сторінок, адресну книгу користувачів, голосування, функції категоризації посилань і обліку кліків, систему шаблонів, підтримку меню, управління новинними потоками, XML-RPC АРІ для інтеграції з іншими системами, підтримку кешування сторінок і великий набір готових доповнень. Таким доповненням є використаний у платформі WYSIWYG-редактор JCE, який наразі є одним з найкращих візуальних редакторів свого класу. Крім того, CMS Joomla 2.5 дає змогу досить легко використовувати технології сторонніх розробників. Так, загальний пошук ресурсів у системі контент-бібліотеки реалізовано за допомогою користувальницького пошуку Google, а також реалізована мультиплатформеність за допомогою компонента інтеграції з Moodle.Кінцевий користувач (учень) отримує підручник, що має досить простий у використанні інтерфейс, який не потребує додаткового навчання, в якому присутні всі особливості сучасного web-pecypcy: система гіпермедіа, рухомі елементи, панелі, що випадають, та багато іншого.
Keywords: електронний підручник; web-пiдpyчник; інформаційні технологгії; контент-бібліотека; web-ресурси; інтерактивна взаємодія; освітній інформаційний ресурс; «хмарні» технології