КОНЦЕПТУАЛЬНІ АСПЕКТИ РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ СФЕРИ ПОСЛУГ - Онищенко, Алла (Professional Pedagogics, 2023)
Актуальність: Розвиток професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг упродовж усього життя є головною умовою успішності майстрів індустрії краси, підвищення рівня їхньої конкурентоспроможності у динамічно змінних умовах сучасності. Професійна компетентність поєднує у собі всі сфери особистості і є основною метою, до оволодіння якої має прагнути людина на шляху професійного становлення. У статті висвітлено концептуальні аспекти розвитку професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг.Метою даної статті є висвітлення концептуальних аспектів розвитку професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг.Методи: у процесі наукового пошуку використано методи аналізу, синтезу – для з’ясування концептуальних аспектів розвитку професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг; методи узагальнення та систематизації  – для формулювання власних поглядів на трактування сутності основних понять, пов’язаних з феноменом «професійна компетентність кваліфікованих робітників сфери послуг».Результати: наведено результати дефінітивного аналізу визначення професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг. Виокремлено компоненти професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг, основні методологічні підходи, принципи, фактори, педагогічні умови розвитку професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг. Охарактеризовано основні складники процесу розвитку професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг та подано модель означеного процесу як структуру, що об’єднує чотири взаємопов’язані блоки: методологічно-цільовий, суб’єктний, змістово-технологічний та діагностувально-результативний. Структурна модель розвитку професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг відображає обґрунтовані завдання, методологічні підходи, принципи, фактори, педагогічні умови, структурні компоненти, критерії, показники щодо проєктованого феномена.Висновки: висвітлені аспекти розвитку професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг з опорою на визначені напрями та етапи розв’язання проблеми є спробою обґрунтування теоретичного і методологічного концептів розвитку цієї інтегративної властивості особистості кваліфікованого робітника сфери послуг.
Keywords: професійна компетентність; кваліфіковані робітники; сфера послуг; концептуальні аспекти; сутність та структура професійної компетентності; компоненти; методологічні підходи; принципи; педагогічні умови; структурна модель