ЦІННІСНІ ЗАСАДИ ТА ЕТИЧНІ ПРИНЦИПИ ВЗАЄМОДІЇ УЧАСНИКІВ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ В УМОВАХ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ У ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНОЇ (ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ) ОСВІТИ - Субіна, Оксана (Professional Pedagogics, 2024)
Актуальність: визначається необхідністю висвітлення проблематики формування і розвитку ціннісних засад взаємодії учасників освітнього процесу закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що визначається вимогами суспільства до морально-етичних принципів соціальної комунікації та реалізації сучасної освіти в умовах змішаного навчання із застосуванням цифрових технологій та  інтернет платформ.Мета: визначити та обґрунтувати сучасні вимоги до  ціннісних засад учасників освітнього процесу, а також форми і засоби їх реалізації в умовах змішаного навчання майбутніх кваліфікованих робітників у закладах професійної (професійно-технічної) освіти.Методи: вивчення теоретико-методологічних джерел, законодавчих актів, нормативно-правових документів, емпіричних даних – для з’ясування сутності ціннісних засад учасників освітнього процесу закладів професійної (професійно-технічної) освіти, що розкриваються при їх взаємодії в умовах реалізації змішаного навчання при підготовці майбутніх кваліфікованих робітників у закладах професійної (професійно-технічної) освіти; теоретичний синтез і аналіз, узагальнення та систематизація наукових підходів щодо проблематики дослідження з метою визначення сучасних вимог до ціннісних засад та етичних принципів взаємодії учасників освітнього процесу закладів професійної (професійно-технічної) освіти; формування висновків.Результати: виділено та узагальнено сучасні вимоги та засоби реалізації ціннісних засад та етичних принципів, що відображають особистісні та громадянські позиції учасників освітнього процесу в умовах змішаного навчання майбутніх кваліфікованих робітників у закладах професійної (професійно-технічної) освіти.Висновки: визначено ключові компетентності, що мають формуватися та розвиватися в системі професійної освіти при підготовці кваліфікованих робітників різних спеціальностей, виділено й обґрунтовано ціннісні засади, що відображають особистісні та громадянські характеристики в діяльності майбутніх фахівців. Розкрито сутність понять: ціннісні орієнтації, педагогічна етика, етичні принципи учасників освітнього процесу, цифровий етикет та визначені основні етичні принципи учасників освітнього процесу; розкрито умови розвиту ціннісного та діяльнісного аспектів особистості, вимоги до реалізації сучасних стратегій суспільного прогресу, а  також правила етичної та ефективної взаємодії учасників освітнього процесу в кіберпросторі.
Keywords: педагогічні цінності, педагогічна етика, етичні принципи учасників освітнього процесу, змішане навчання, цифровий етикет.