ОСОБЛИВОСТІ ВПРОВАДЖЕННЯ ТЕХНОЛОГІЇ КОНТЕКСТНОГО НАВЧАННЯ У ЗАКЛАДАХ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ - Герлянд, Тетяна (Professional Pedagogics, 2015)
Статтю присвячено проблемі застосування технології контекстного навчання у закладах професійно-технічної освіти за сучасних умов. Виявлено, що основна мета контекстного навчання – формування у межах навчальної діяльності учня професійно-технічного навчального закладу його цілісної, внутрішньо вмотивованої професійної діяльності як майбутнього фахівця. Наведено аналіз сучасних досліджень з проблеми та основних вимог до впровадження технології контекстного навчання в закладах професійно-технічної освіти. Окреслено основні підходи до технології, її принципів та структурних особливостей. З‘ясовано, що зміст контекстного навчання відбирається з двох джерел: змістовного наповнення досліджуваних наук і змісту майбутньої професійної діяльності, представленої у вигляді моделі діяльності фахівця – його функцій, проблем, завдань, ключових компетентностей. Зміст навчання задається у вигляді навчальних текстів, однак у них інформація має предметний і соціальний контексти майбутньої життя й діяльності учня. Контекстне навчання – навчання, професійно орієнтоване. Всі знання при цьому надаються і вивчаються тільки в контексті з майбутньою професійною діяльністю. Загальною основою різних методик стає професійний контекст. Підкреслено необхідність міжпредметних і міждисциплінарних зв‘язків, без яких контекстне навчання втрачає сенс. На основі цього набуває подальшого розвитку процес формування професійного становлення особистості учня професійно-технічного навчального закладу, що дозволить сприяти більш ефективному його входженню у свою майбутню професію.