КУЛЬТУРА БЕЗПЕКИ ЯК УМОВА РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ МАЙБУТНІХ БУДІВЕЛЬНИКІВ - Kulalaieva, Natalia (Professional Pedagogics, 2017)
У статті розкрито зміст поняття «професійна ідентичність». Обґрунтовано необхідність виховання культури безпеки як умови реалізації професійної ідентичності майбутніх кваліфікованих робітників будівельного профілю. Визначено, що виховання професійної ідентичності майбутнього будівельника через підсилення професійно-важливих якостей необхідно здійснювати в процесі його професійного навчання та становлення. Наведено основні функції і джерела формування професійної ідентичності та загальний алгоритм опанування питаннями культури безпеки професійної діяльності у професійно-технічному навчальному закладі. Проаналізовано професійно значимі для майбутнього будівельника особисті якості, необхідні для застосування наведеного алгоритму. З-поміж них: підвищена увага, її зосередження, розподіл та переключення, моторна, образна і мовно-логічна пам’ять, просторова та творча уява, просторове та практичне мислення тощо. Зазначено пріоритетні напрями, що характеризують процес формування культури безпеки професійної діяльності в професійній школі. До них належать: загальна теоретична підготовка до безпечної професійної діяльності (усвідомлення загальних проблем ризику, безпеки, небезпеки тощо); опанування практичними уміннями та навичками розв’язання професійних завдань як під час професійної діяльності в безпечних умовах, так і в умовах загрози здоров’ю та життю робітників; основи психологічної підготовки до безпечної професійної діяльності (створення позитивного психологічного клімату в бригаді, вміння спілкуватися із замовниками, культивування готовності до розумного ризику, рішучості, сміливості тощо); розвиток якостей особистості, необхідних для виконання безпечної професійної діяльності. Показана доцільність введення до компонентів структури професійної ідентичності мотиваційно-ціннісного, що містить прагнення майбутнього робітника працювати за даною професією і приймати цінності професійного співтовариства, до яких належить, у першу чергу, безпека праці. Зазначено, що сформована професійна ідентичність є впорядкуванням та інтеграцією потреб і професійних прагнень особистості, виникненням стійкої, ефективної мотиваційної сфери.