ФОРМУВАННЯ ТЕХНІЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ТЕХНОЛОГІЧНОЇ ТА ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ З ДЕРЕВООБРОБКИ - Kovalenko, Ihor (Professional Pedagogics, 2017)
У статті проаналізовано вимоги і завдання освітніх галузей «Технологія» й «Професійна освіта», викликані сучасним етапом освітньої діяльності щодо підготовки майбутніх фахівців з обробки деревини. Розглянуто дослідження останніх років, присвячені обґрунтуванню й експериментальної перевіркт критеріїв ефективності формування готовності студентів до педагогічної діяльності. Виявлено відсутність досліджень, в яких визначаються критерії формування технічних компетентностей майбутніх педагогів з деревообробки засобами інформаційно-комунікаційних технологій. Розглянуто одну з основних категорій теорії наукового пізнання та спосіб вивчення навколишнього світу – моделювання. Розкрито суть педагогічної моделі та зміст структури професійно-педагогічної діяльності. Визначено готовність майбутніх учителів технологій та педагогів професійного навчання до професійної діяльності в галузі деревообробки як цілісне особистісне утворення, що дає змогу успішно організувати творчу трудову діяльність учнів, спрямовану на розвиток їхніх моральних цінностей і творчих здібностей. Теоретично обґрунтовано та побудовано структурно-функціональну модель системи формування технічних компетенцій майбутніх педагогів з деревообробки з використанням засобів інформаційно-комунікаційних технологій для їхньої підготовки до професійної діяльності. Наведено приклади ефективності засвоєння навчального матеріалу з використанням засобів ІКТ. На думку автора, поєднання інформаційно-комунікаційних технологій з такими педагогічними технологіями, як технологія вільної освіти та технологія саморозвитку, дадуть можливість майбутнім учителям технологій та педагогам професійної освіти засвоїти навчальний матеріал з деревообробки в максимальному обсязі, що буде позитивно впливати на якість підготовки студентів до майбутньої професійної діяльності. Дане дослідження дає можливість автору розробити авторську методику викладання курсу деревообробки майбутніх вчителів технологій і педагогів професійного навчання засобами інформаційно-комунікаційних технологій.