СУБ’ЄКТНІСТЬ УЧНІВ ЯК ОСНОВНА ДЕТЕРМІНАНТА ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ В СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ - Yagupov, Vasyl (Професійна педагогіка, 2018)
У статті аналізується системна психолого-педагогічна проблема, яка стосується перетворення учнів у суб’єктів процесу навчання в системі професійно-технічної освіти. Успішне опанування фахом кваліфікованого працівника відбувається, як правило, за такою траєкторією: суб’єкт навчальної діяльності, суб’єкт квазіпрофесійної діяльності, суб’єкт власної психічної активності та суб’єкт професійної діяльності на виробництві. Суб’єкт і суб’єктність учнів є мінімально необхідними умовами впровадження елементів дистанційного навчання в систему професійно-технічної освіти, успішного застосування учнями його засобів і технологій в процесі опанування підвалинами майбутньої професійної діяльності. Навчальна та професійна суб’єктність водночас є обов’язковими умовами забезпечення неперервності професійної освіти кваліфікованих працівників в інформаційному суспільстві. У зв’язку з цим формування учнів у системі професійно-технічної освіти як суб’єктів навчальної діяльності є системною науковою проблемою, багатьма проявами – психологічними і педагогічними, багатьма аспектами – методологічними, теоретичними і методичними, від комплексного вирішення яких залежить їх становлення як суб’єктів майбутньої професійної діяльності.