Моделювання змісту професійної підготовки кваліфікованих робітників машинобудівного профілю - Айстраханов, Дмитро (Professional Pedagogics, 2014)
У статті розглянуто проблему моделювання змісту професійної підготовки кваліфікованих робітників машинобудівного профілю як методологічну, теоретичну та методичну проблему моделювання педагогічних систем, процесів і явищ, а саме, системи професійно-технічної освіти; запропоновано шляхи її розв’язання, визначені практичні результати та їх наукове значення. Провідною ідеєю статті є положення про те що, одним з потужних засобів дослідження, створення, впровадження та застосування якісного змісту професійної підготовки майбутніх фахівців, зокрема кваліфікованих робітників машинобудівного профілю як ядра та критерію ефективності функціонування системи професійно-технічної освіти, є його моделювання - формалізація (схематизація і спрощення) в такий спосіб, який при цьому давав би змогу комплексно вимірювати та оцінювати систему професійної підготовки майбутніх фахівців, відстежувати ті характеристики, які відіграють роль визначальних у моделях системи професійно-технічної освіти та її елементів і підлягають вивченню, оцінюванню й управлінському впливу, що вимагає застосування сучасних досягнень різних галузей науки, зокрема математики, кібернетики та статистики.