Трансформація дидактичних принципів в інформаційному суспільстві - Швець, Валентина (Professional Pedagogics, 2014)
У статті досліджена проблема зв’язку між законами розвитку інформаційного суспільства та дидактичними принципами сучасного педагогічного процесу. Розглянуто положення голов- них теорій інформаційного суспільства, таких, як: теорія постіндустріалізму (Д. Белл), теорія інформаційного способу розвитку (М. Кастельс), теорія гнучкої спеціалізації (Ч. Сейбл), тео- рія постмодернізму (Ж. Бодрійяр). Розглянуто також питання появи нелінійного наукового мислення. Проаналізовано дидактичні принципи сучасного педагогічного процесу. Ними є: принцип синергетичності, принцип інтеграції науки, освіти і виробництва, принцип нау- ковості викладання, принцип системності навчання, принцип логічності і послідовності викладання, принцип наочності та принцип гуманізації навчання. Визначена нова головна тенденція у розвитку дидактичних принципів, яка полягає в тому, що вони віддзеркалюють закони розвитку інформаційного суспільства. Додаткова тенденція полягає в тому, що їх зміст узгоджується з можливостями інформаційних технологій.