СТРУКТУРА ПЕДАГОГІЧНОЇ ТЕХНІКИ ВИКЛАДАЧА ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОГО НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ - Вовковінський, Микола (Professional Pedagogics, 2014)
Педагогічна техніка є основою будь-якої викладацької діяльності людини, насамперед, педагогічної. Проте у педагогічній роботі техніка як окрема складова не розглядається, а розпорошена в різних технологіях і методиках. Звідси – й результат навчання і вихо- вання в освітніх закладах. Тому завдання сучасних наукових досліджень щодо педаго- гічної техніки в роботі викладача ПТНЗ повинно набути пріоритетного значення, поряд із теоретичними і практичним напрямами здобуття освіти в ПТНЗ. Суть педагогічної техніки полягає в тому, що педагогічна майстерність повинна бути доведена до якомога вищого ступеня досконалості. Тільки в цьому разі можливе ефек- тивне навчання і виховання учнів ПТНЗ. У статті розглядається педагогічна техніка як мистецтво навчання й виховання учнів, що уособлює високий рівень реалізації і досконалості педагогічної майстерності, розви- нутої до рівня техніки за допомогою системи вербально-знакових та контекстно-авто- матизованих дій викладача (невербальна й авербальна взаємодія з учнями); особистісно орієнтована та рефлексивна спрямованість зі спеціальними вміннями (на основі дис- тантних рецепцій), що дають змогу плідно вирішувати педагогічні завдання. Завдяки цьому можна скоригувати роботу викладача з метою максимальної реалізації його мож- ливостей задля професійного становлення учнів ПТНЗ. Наголошено також, що педаго- гічна техніка має внутрішню і зовнішню будову, що й було передбачено А. Макаренком та підтверджено сучасними вченими і дослідниками. Педагогічна техніка (техніко-ситуативна її складова) разом з тактичною підготовкою (професійні знання та забезпечення активізації пізнавальної діяльності як «засіб досяг- нення проміжних результатів у русі до стратегічної мети») повинні відігравати головну роль у процесі підготовки викладача ПТНЗ.