ІННОВАЦІЙНЕ ОСВІТНЄ СЕРЕДОВИЩЕ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ - Пятничук, Тетяна (Professional Pedagogics, 2019)
. У статті здійснено аналіз суті поняття «інноваційне освітнє середовище», визначено його зміст для закладів професійної (професійно-технічної) освіти (далі: ЗП(ПТ)О). Висвітлено досвід роботи педагогічних колективів закладів освіти зі створення інноваційного освітнього середовища та формування професійної компетентності майбутніх робітників. Охарактеризовано основні підходи до створення інноваційного освітнього середовища ЗП(ПТ)О для професійної підготовки майбутніх кваліфікованих робітників: гуманістичного (людиноцентризм, гармонізація відносин, формування духовної культури); системного (вдосконалення освітнього середовища як цілісної розвиваючої системи); інформаційного (достатній рівень інформаційної культури); інноваційного (творча взаємодія, формування готовності до майбутньої професійної діяльності). На основі практичного досвіду закладів професійної освіти України виокремлено педагогічні умови створення та функціонування інформаційного освітнього середовища закладу освіти: партнерське співробітництво, повага та довіра всіх учасників освітнього процесу; спрямування на розвиток і саморозвиток кожної особистості; робота в творчому пошуковому режимі; ефективне використання науково-методичних, матеріально-технічних та кадрових можливостей закладів освіти; застосування особистісно орієнтованих інноваційних педагогічних технологій. Акцентовано увагу на важливості використання педагогами особистісно орієнтованих педагогічних технологій. Показано, що педагогічні колективи ЗП(ПТ)О мають різне бачення підходів до створення інноваційного освітнього середовища. Водночас усі погоджуються з тим, що створення інноваційного освітнього середовища має значний позитивний вплив на формування та розвиток професійної майстерності педагогів, розвиток педагогічної інноваційної діяльності, зміцнення педагогічного колективу.