МОДЕРНІЗАЦІЯ ПІДГОТОВКИ ВІЙСЬКОВО-МОРСЬКИХ СПЕЦІАЛІСТІВ У ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Попроцький, Ігор; Сапіга, Вячеслав (Професійна педагогіка, 2019)
Стаття присвячена пошуку концептуальних підходів до вирішення проблеми модернізації професійної підготовки офіцерських кадрів для флоту, адаптованої до стандартів і принципів НАТО. Проаналізовано значення освітнього середовища в підготовці військово-морських спеціалістів у закладах вищої освіти. Процес модернізації професійної підготовки майбутніх військово-морських спеціалістів пропонується розглядати з позицій історико-педагогічного, соціокультурного та системного підходів. Наголошується на необхідності врахування того, що випускникам сучасних військово-морських закладів доведеться діяти в умовах військових конфліктів четвертого покоління, де навмисно стирається межа між військом і народом, а саме: освітнє середовище постійно трансформується під дією історико-культурних, соціокультурних та соціально-політичних чинників. Визначено основні напрями модернізації освітнього середовища підготовки військо-морських спеціалістів: узагальнення, систематизація та переосмислення досвіду становлення й розвитку системи військової освіти колишніх країн-членів Організації Варшавського договору; дослідження процесу трансформації теоретико-методологічних підходів до створення в Україні сучасної системи військової освіти з опорою на найкращі світові й вітчизняні освітні традиції; зміна ментальності всіх суб’єктів освітньої діяльності; переосмислення необхідності змін освітнього процесу; формування стратегії подальшого розвитку системи військової освіти в Україні.