НОВІТНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Ткаченко, Михайло (Professional Pedagogics, 2017)
У статті розкрито актуальні підходи до формування підприємницької компетентності майбутніх фахівців ресторанного господарства у професійно-технічних навчальних закладах, що зумовлюється геополітичними й соціально-економічними трансформаціями, визнанням пріоритету підприємництва на сучасному етапі становлення ринкової економіки, а також відповідними змінами в системі професійної освіти. У зв’язку з цим на ринку праці зростає інтерес до фахівців ресторанного господарства зі сформованою підприємницькою компетентністю, що є складним соціально-економічним й психолого-педагогічним динамічним явищем, яке забезпечує їхню конкурентоспроможність в умовах нестабільної ринкової економіки. Обґрунтовано, що в професійно-технічних навчальних закладах означений феномен формується на основі цілісної підготовки майбутніх фахівців ресторанного господарства до професійно-виробничої та інноваційно-творчої підприємницької діяльності і передбачає набуття учнями ПТНЗ професійно значущих якостей до самоздійснення в умовах ринкової невизначеності, зокрема здатності до самозайнятості (відкриття власної справи), вміння аналізувати ринкові можливості підприємства й опановувати провідні економічні ролі, адекватно оцінюючи власні підприємницькі здібності й задатки. Відтак зактуалізовано необхідність постійного оновлення й удосконалення навчального процесу майбутніх фахівців ресторанного господарства шляхом використання інтерактивних методів та інноваційних підходів до процесу професійної освіти у ПТНЗ кулінарного профілю. Представлено організацію педагогічного процесу викладання дисципліни «Підприємницька діяльність» у ДНЗ «Одеське вище професійне училище торгівлі та технологій харчування». Охарактеризовано новітні підходи, які використовують педагогічні працівники з метою залучення всіх учнів до процесу навчання, організації продуктивної взаємодії у розв’язанні ситуаційних питань підприємницької та професійної діяльності, що забезпечує формування життєвих і професійних навичок, сприяє ефективному опануванню навчального матеріалу.