БЕЗПЕРЕРВНЕ ПРОФЕСІЙНЕ НАВЧАННЯ ПРАЦІВНИКІВ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ ЗАСОБАМИ ДИСТАНЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Клос, Людмила (Професійна педагогіка, 2019)
Актуальність: необхідність розробки та експериментальної перевірки безперервного навчання, зокрема мікробіології, вірусології та імунології майбутніх магістрів фармації, як під час самого навчання у вищому навчальному закладі, так і після його закінчення, під час професійної кар’єри в умовах інформатизації суспільства. Мета: аналіз стану підготовки магістрів фармації при вивченні мікробіології, вірусології та імунології в умовах інформатизації суспільства. Методи: теоретичні (аналіз, синтез, узагальнення); емпіричні (експертного оцінювання, самооцінки, анкетування). Результати: запропоновано модернізаційне оновлення мети і змісту навчання мікробіології, вірусології та імунології майбутніх магістрів фармації. Здійснено спробу впровадження такої системи навчання, яка була б спрямованою на формування професійних знань майбутніх магістрів фармації, неперервне вдосконалення професійних компетентностей, осмисленого практичного застосування отриманих теоретичних знань та одержання нових знань, що з’являються в науковому просторі, формування відповідних умінь і навичок, створенню ефективних комунікацій у професійному фармацевтичному середовищі за допомогою дистанційних технологій. Висновки: автором доведено, що професія провізора за своєю сутністю є процесом постійного саморозвитку та самовдосконалення, без яких неможлива їхня ефективна фармацевтична діяльність. Враховуючи те, що фарма- цевтична галузь зазнала суттєвих змін, в порівнянні з минулим століттям, та потребує безперервної наукової та навчальної освіти, зроблено висновок, що сучасний провізор повинен отримати можливість підвищувати особисту професійну кваліфікацію у зручний для нього час, дистанційно, в тому числі як в режимі online, так і в режимі offline.