КЛЮЧОВІ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ ШВЕЙНОГО ПРОФІЛЮ: ПОПИТ І ПРОПОЗИЦІЯ НА РИНКУ ПРАЦІ - Однорог, Галина (Професійна педагогіка, 2019)
Актуальність: Державні стандарти професійної (професійно-технічної) освіти професій «Швачка», «Кравець», «Закрійник» розкривають зміст професійних базових компетентностей даних професій, а також мають перелік загальних (ключових) компетентностей, спільних для всіх трьох професій. Це зумовило необхідність визначення для кожної професії окремого переліку ключових компетентностей, затребуваних роботодавцями швейних підприємств. Мета: аналіз, порівняння й узагальнення попиту і пропозицій ключових компетентностей кваліфікованих робітників швейного профілю на вітчизняному ринку праці; визначення особистісних якостей, затребуваних сучасними керівниками вітчизняних швейних підприємств для професій «Швачка», «Кравець», «Закрійник» Методи: для визначення рівня потреби роботодавців швейної промисловості України у кваліфікованих робітниках з розвиненими ключовими компетентностями (далі – КК), було здійснено аналіз, порівняння та узагальнення 270 вакансій і 344 резюме, розміщених на вітчизняних і зарубіжних сайтах пошуку роботи. Результати. Статистично проілюстровано потребу керівників українських швейних підприємств у швачках, кравцях та закрійниках із сформованими ключовими компетентностями. Виконано порівняння попиту та пропозиції м’яких навичок робітників різних напрямів швейної промисловості, яке засвідчує той факт, що кваліфіковані робітники швейного профілю не здатні на сьогодні повністю задовольнити потреби роботодавців через недостатній рівень формування ключових компетентностей. Виявлено, що більш затребуваними робітниками із сформованими ключовими компетентностями є кравці та закрійники, які мають працювати у сфері побутового обслуговування населення або в одиночному виробництві. З’ясовано причини низького рівня попиту на розвинені особистісні якості для професії «Швачка». Представлено порівняння попиту вітчизняного та світового ринків праці на гнучкі навички робітників швейної галузі, яке свідчить, що іноземні роботодавці приділяють вагоме значення розвиненим soft skills, усвідомлюючи їх важливість, а в Україні цей процес перебуває у стані формування. Висновки. Доведено існування взаємозалежності між потребою у розвинених особистісних якостях кваліфікованих робітників, видом професії і типом виробництва.