ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНИХ КВАЛІФІКАЦІЙ В УКРАЇНІ: НОВИЙ ПІДХІД - Мірошниченко, Олексій; Притоманов, Сергій; Щокін, Ростислав; Романенко, Євген; Дацій, Олександр (Професійна педагогіка, 2020)
Актуальність. Приведення компетентностей для навчання впродовж життя у відповідність до вимог Європейського Союзу (ЄС) зумовлює необхідність запровадження нових підходів до розроблення та застосування професійних кваліфікацій. Вони мають відповідати потребам ринку праці та стати основою формування та розвитку Національної системи кваліфікацій. Все це потребує уточнення поняттєво-термінологічного апарату та методик вдосконалення існуючих нормативно-правових механізмів регулювання означеного процесу. Мета: здійснити наукове обґрунтування нового підходу до формування професійних кваліфікацій в контексті гармонізації з сучасним європейським інструментарієм. Методи: теоретичного аналізу -– для дослідження існуючих підходів до формування Національної системи кваліфікацій, визначення основних тенденцій її розвитку; порівняння та синтезу – для узагальнення основних наукових підходів до розвитку Національної системи кваліфікацій та нормативно-правового механізму її регулювання в сучасних умовах, здійснення аналізу її інституційно-організаційного забезпечення; спостереження та аналогії – для обґрунтування необхідності розроблення нового підходу до застосування кваліфікацій в контексті гармонізації з європейськими принципами, синтезу та абстрагування – для визначення переваг та передумов реалізації запропонованого підходу. Емпіричну й інформаційну основу статті становлять нормативно-правові акти України з питань формування та розвитку Національної системи кваліфікацій, матеріали монографій та наукових публікацій, аналітичні дані, результати власних проведених досліджень. Результати: розкрито істотні характеристики Національної системи кваліфікацій, охарактеризовано її особливості та основні аспекти, що регулюють розвиток такої системи та створюють належні умови для формування нового підходу застосування кваліфікацій в контексті європейської інтеграції. Висновки: за допомогою нового підходу застосування кваліфікацій відбувається цілеспрямоване формування та розвиток Національної системи кваліфікацій, яка має стати інструментом навчання впродовж життя, забезпечення якості результатів навчання, їх визнання, а також приведення у відповідність українських кваліфікацій до вимог у країнах ЄС.