ДОРОЖНЯ КАРТА ДЛЯ РОБОТОДАВЦІВ З УПРОВАДЖЕННЯ ДУАЛЬНОЇ ФОРМИ ЗДОБУТТЯ ОСВІТИ - Кулалаєва, Наталя (Professional Pedagogics, 2020)
Актуальність. На тлі реформування професійної освіти, що наразі відбувається в Україні, все більше загострюються проблеми, котрі суттєво впливають на якість підготовки майбутніх фахівців у закладах професійної (професійно-технічної) освіти. Наблизитися до їхнього розв’язання дає можливість упровадження дуальної форми навчання в означених закладах. Однак успішність цього процесу цілком залежить від участі в ньому соціальних партнерів – представників підприємств, на базі яких здійснюється професійне навчання майбутніх кваліфікованих робітників в умовах дуальної форми здобуття освіти. З огляду на це постала необхідність у розробленні дорожньої карти для роботодавців з упровадження дуальної форми здобуття освіти. Мета: розгляд етапів, відповідних їм заходів і процедур дорожньої карти для роботодавців з упровадження дуальної форми здобуття освіти, що сприятиме заохоченню представників суб’єктів господарювання до участі в цьому процесі. Методи: теоретичні (аналіз, синтез – для виокремлення відповідних заходів і процедур на кожному етапі дорожньої карти; узагальнення – для формулювання висновків дослідження; моделювання – для визначення логіки побудови етапів дорожньої карти); емпіричні (праксиметричні (вивчення та аналіз досвіду професійної підготовки майбутніх кваліфікованих робітників в умовах дуальної форми навчання, нормативних документів – для виявлення обов’язків і функцій здобувачів, педагогічних працівників і представників підприємств, які є суб’єктами освітнього процесу в умовах дуальної форми навчання); опитувально-діагностичні (бесіди з педагогічними працівниками та роботодавцями – для визначення особливостей організації професійного навчання здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти на виробництві в умовах дуальної форми навчання). Результати: створено дорожню карту для роботодавців з упровадження дуальної форми здобуття освіти, що побудована за принципом Деминга-Шухарта й містить основні заходи та процедури, котрі доцільно здійснювати на кожному з чотирьох етапів її реалізації (планування, виконання, контролю та коригування), а також їхніх можливих виконавців. Висновки. Використання роботодавцями означеної дорожньої карти дасть їм можливість під час запровадження практичної підготовки здобувачів професійної (професійно-технічної) освіти за дуальною формою врахувати її організаційні та методичні особливості та якісно управляти цим процесом.