КОРПОРАТИВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ У СИСТЕМІ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ - Романова, Ганна (Професійна педагогіка, 2022)
Актуальність дослідження зумовлена потребою розвитку корпоративного навчання науково-педагогічних працівників у закладах вищої освіти. Мета: обґрунтувати особливості корпоративного навчання викладачів у закладах вищої освіти. Методи: теоретичний аналіз наукових джерел, сайтів установ, освітньо-професійних програм та робочих навчальних планів з підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників – для визначення основних ознак корпоративного навчання викладачів та шляхів розвитку ЗВО як організацій, які навчаються. Результати: охарактеризовано розвиток корпоративних університетів в контексті інноваційного навчання персоналу, обґрунтовано особливості корпоративного навчання у закладах вищої освіти, проаналізовано досвід управління змінами як основи корпоративного навчання викладачів у закладі післядипломної педагогічної освіти. Акцентовано увагу на тому, що корпоративне навчання є важливим елементом корпоративної культури організації, зокрема закладу вищої освіти. Визначено такі його ознаки, як розвиток компетентностей, яких потребує конкретна компанія, відповідність стратегії й стадії розвитку компанії, відсутність меж між навчанням і роботою, аксіологічний і водночас практико орієнтований зміст навчання, зв’язок методів, форм, технологій навчання з виробничими ситуаціями. Висновки: обґрунтовано, що у ЗВО, які є організаціями, що навчаються, системно розвивається корпоративне навчання, ознаками якого є зв’язок зі стратегічними цілями організації, об’єднання заходів щодо оцінювання та навчання науково-педагогічних працівників у цілісну систему розвитку персоналу, регламентація зони відповідальності за навчання і впровадження на практиці результатів навчання, визначення і застосування способів мотивування викладачів до навчання, залучення високоефективних зовнішніх тренерів та підготовка внутрішньої команди тренерів, реалізація тренінгових програм, що спрямовані на задоволення актуальних і прогностичних потреб закладу і викладачів щодо розвитку їхніх психолого-педагогічних і фахових компетентностей.