ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ ЄВРОПЕЙСЬКОГО ДОСВІДУ ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У СИСТЕМУ ОСВІТИ УКРАЇНИ - Єршова , Ольга (Професійна педагогіка, 2022)
Актуальність: імплементація європейського досвіду формування цифрових компетентностей в систему освіти України обумовлена потребою повсюдної цифровізації процесів та явищ у суспільстві та економіці. Реалії найближчих років показали ефективність здійснення освітнього процесу онлайн, проте нові ІТ в онлайн освіті кинули виклики здобувачам освіти, педагогам та керівникам закладів освіти, у тому числі, професійної. Онлайн навчання передбачає повну трансформацію освітнього процесу та зміну педагогічних підходів і загострює необхідність обов’язкового набуття цифрових компетентностей усіма учасниками заради його повноцінного здійснення та забезпечення якості освіти. Особливої уваги потребує професійна освіта, оскільки здобувачами освіти рівнів вище базової середньої є підлітки та молодь і контроль з боку батьків або опікунів неможливий з багатьох причин. Крім того, викладачам та майстрам виробничого навчання з дисциплін, які прищеплюють професійні навички, можуть статися у нагоді специфічні ІТ навички для здійснення навчального процесу. Мета: аналіз європейського досвіду цифровізації процесів у суспільстві та реальних можливостей його імплементації в систему освіти України; аналіз існуючих в Україні та ЄС рамок цифрових компетентностей для громадян та педагогічних працівників; огляд існуючих наразі онлайн засобів для самооцінювання ефективності впровадження інноваційних цифрових технологій в освітньому процесі для закладу освіти, педагога та будь-якого громадянина. Методи: відповідно до мети використано такі методи дослідження: аналіз, порівняння та систематизація з метою узагальнення теоретичних матеріалів і конкретизації базових понять. Результати: здійснено огляд законодавчих та нормативних документів, які регламентують задачі зростання рівня цифрових навичок членів суспільства; сформульовано передумови для набуття цифрових компетентностей членами суспільства, у тому числі для онлайн навчання, та визначено заходи з їх реалізації; розглянуто рамки цифрових компетентностей з досвіду країн ЄС, імплементовані для громадян України і педагогічних працівників у тому числі; здійснено огляд онлайн засобів для самооцінювання рівня цифровізації закладів освіти, цифрових компетентностей педагогів за потреби. Висновки: з’ясовано, що здобувачам професійної освіти з причини їх віку нерідко притаманне помилкове розуміння власних знань та вмінь з ІТ, що породжує труднощі участі у освітньому процесі; майстрам виробничого навчання доводиться опановувати нові специфічні ІТ навички для викладання фахових дисциплін; об’єктивне оцінювання обізнаності та досвіду використання можливостей ІТ, усвідомлення необхідності вирішувати нові задачі в онлайн середовищі має стати підґрунтям для удосконалення цифрової компетентності, що має здійснюватися перманентно протягом усього життя; cформульовано передумови набуття учасниками освітнього процесу цифрових компетентностей для успішної реалізації завдань змішаного навчання (законотворчі, інституційні, зовнішньополітичні, когнітивні, технологічні, кібербезпекові); охарактеризовано заходи, здійснені державою для підвищення цифрової компетентності громадян.