ЕКОНОМІЧНІ ПЕРЕДУМОВИ ЗАПРОВАДЖЕННЯ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА У СФЕРІ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ В УКРАЇНІ - Попова, Валентина (Професійна педагогіка, 2022)
Актуальність: дослідження економічних передумов підготовки кваліфікованих фахівців є необхідною передумовою комплексного запровадження національної політики державно-приватного партнерства. Мета: окреслення економічних передумов запровадження державно-приватного партнерства у сфері професійної (професійно-технічної) освіти в Україні. Методи: теоретичні, статистичні, макроекономічного, порівняльного і ретроспективного аналізу, приведення рядів динаміки до єдиних цін. Результати: проаналізовано взаємозв’язок змін кількісних і видаткових параметрів в натуральних і єдиних цінах з визначенням реальних економічних передумов запровадження державно-приватного партнерства в галузі професійної освіти; виявлено щільний зв’язок цих передумов з макроекономічними параметрами станом української економіки та її інституційним середовищем; окреслено ті недоліки видаткової політики, які спричинили негативні тенденції в цій освітній галузі; обґрунтовано необхідність переорієнтації інституційних змін на сприяння приватному підприємництву, як першочергового завдання для створення гідних передумов спрямування людського капіталу на розвиток національної економіки. Висновки: встановлено причини парадоксальної невідповідності кількісних показників і фінансування галузі професійної освіти –суб’єктивні (пов’язані з ціновим чинником) і об’єктивні (пов’язані з відсутністю інституційного стимулювання підприємництва до налагоджування державно-приватного партнерства).