ВИКОРИСТАННЯ GITHUB ПРИ ВИВЧЕННІ ДИСЦИПЛІНИ «ОСНОВИ ВЕБ-ТЕХНОЛОГІЙ» - Горчинський, Сергій; Горчинська, Катерина (Professional Pedagogics, 2022)
Актуальність статті зумовлена необхідністю: пошуку нових підходів до організації освітнього процесу в умовах цифровізації освіти та модернізації інформаційно-освітнього середовища закладів вищої освіти; удосконалення навчання студентів ІТ-спеціальностей дисциплінам, що пов’язані з програмуванням та вебтехнологіями; формування у здобувачів освіти навичок роботи з технологічними інструментами для розробки програмного забезпечення. Мета: дослідити дидактичні можливості використання платформи для розміщення коду з підтримкою контроля версій та спільної роботи GitHub у процесі вивчення дисципліни «Основи веб-технологій». Методи: теоретичні (аналіз наукових джерел, порівняння, систематизація); емпіричні (педагогічне спостереження за студентами, вивчення досвіду використання платформи GitHub в освітньому процесі). Результати: проаналізовані функціональні особливості платформи GitHub; виявлено можливості її використання у процесі вивчення дисципліни «Основи веб-технологій» (використання повного функціоналу системи керування версіями Git при взаємодії з GitHub; безкоштовна публікація вебсайтів; зручна взаємодія студентів і викладачів при виконанні та перевірці студентських робіт; широкі можливості для виконання колективних робіт студентів; використання професійного та популярного інструменту для IT-фахівців). Висновки: з’ясовано, що платформа GitHub має значні можливості для використання в освітньому процесі: для здачі й перевірки студентських робіт (лабораторні, індивідуальні завдання), виконання колективних проєктів (з будь-якою кількістю учасників) з програмування та вебтехнологій, розміщення навчально-методичних матеріалів для студентів.