PERSPECTIVES OF USAGE GERMAN EXPERIENCE IN ORGANIZATION OF ECONOMICS AND BUSINESS EDUCATION BACHELOR PROGRAM - Мельник, Оксана (Professional Pedagogics, 2017)
Пропонується порівняльний аналіз навчальних програм спеціальності «Економічна педагогіка» німецьких університетів з метою подальшого використання передового досвіду у вдосконаленні навчальних програм спеціальності «Професійна освіта. Економіка» в українських університетах. Дослідження було проведено на основі каталогів модулів двох німецьких університетів (університет Мангейму і університет Констанцу) і навчальних робочих планів двох українських університетів (Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана та Українська інженерно- педагогічна академія). В результаті проведеного аналізу були вироблені рекомендації щодо використання німецького досвіду в організації бакалаврських програм спеціальності «Професійна освіта. Економіка». Вони, в першу чергу, стосуються економічної та гуманітарної галузі знань. Беручи до уваги перспективи працевлаштування випускників-бакалаврів в Україні, рекомендовано поглибити фундаментальні знання в області економіки шляхом збільшення кількості кредитів ECTS для економічних дисциплін. Проведений порівняльний аналіз показав, що німецькі університети значну увагу приділяють фундаменталізації економічних знань. Такий підхід відповідає принципу полівалентності навчальної програми «Економічна педагогіка». Це можна реалізувати тому, що гуманітарні дисципліни включені до елективного блоку, тобто на вибір студента. Таким чином забезпечуються принципи полівалентності, індивідуалізації та гуманізації навчання. Рекомендовано імплементувати такий підхід в українських університетах. Окрім того, зважаючи на важливість науково-дослідної роботи у розвитку професійних компетенцій майбутніх викладачів, рекомендовано приділити більше навчального часу виконанню науково-дослідної кваліфікаційної роботи.