МЕТОДИКА ПРОЄКТУВАННЯ ЕЛЕКТРОННИХ НАВЧАЛЬНИХ КУРСІВ ДЛЯ СИСТЕМИ ПРОФЕСІЙНО-ТЕХНІЧНОЇ ОСВІТИ У ВОЄННИЙ ТА ПОВОЄННИЙ ЧАС - Зуєва, Альона (Professional Pedagogics, 2022)
Актуальність: сучасні умови провадження освітньої діяльності актуалізували дистанційне та змішане навчання; більшість педагогічних працівників закладів професійної освіти обрали платформу Google Classroom та інструмент для відеоконференцій Google Meet для забезпечення навчального процесу, однак нема єдиної методики проєктування електронних навчальних курсів з використанням цих цифрових інструментів. Мета: визначення основних складових та етапів методики проєктування електронних навчальних курсів для професійної освіти. Методи: аналіз – для визначення стану розробленості проблеми; узагальнення – для формулювання висновків щодо основних складових та етапів методики проєктування електронних навчальних курсів для професійної освіти. Результати: встановлено, що 84,4 % педагогічних працівників закладів професійної освіти проводили заняття та надавали завдання з використанням платформи Google Classroom, а 74,5 % опитаних для організації відеоконференцій обрали Google Meet. Методика проєктування електронних навчальних курсів для змішаного навчання в системі професійної (професійно-технічної) освіти у воєнний та повоєнний час опирається на цифрові інструменти середовища Google Workspace for Education, оскільки ними користуються більшість педагогічних працівників закладів професійної освіти. Ці інструменти легкі в застосуванні, адаптивні, враховують різні умови та технічні можливості учасників навчального процесу, дають змогу врахувати індивідуальні особливості та навчальні потреби учнів. Українські педагоги та вчені виділяли від чотирьох до восьми етапів проєктування електронних навчальних курсів, і визначали різне функціональне наповнення цих етапів. Методика проєктування електронних навчальних курсів для змішаного навчання має п’ять основних етапів (ADDIE: Analysing, Designing, Developing, Implementing, Evaluating), розширених та адаптованих для потреб змішаного навчання в закладах професійної освіти у воєнний та повоєнний час. Висновки: Методика проєктування електронних навчальних курсів для змішаного навчання в системі професійної (професійно-технічної) освіти у воєнний та повоєнний час визначається як сукупність взаємопов’язаних методів, форм і засобів розроблення електронного навчального курсу в середовищі Google Workspace for Education. Вона має п’ять основних етапів проєктування ADDIE, з врахуванням педагогічних процесів, необхідних для змішаного навчання в закладах професійної освіти у воєнний та повоєнний час. Ця методика дає можливість розроблення чіткого алгоритму взаємодії між викладачами й учнями, організації та супроводу педагогічних процесів в електронному навчальному курсі, врахування особливостей навчального процесу та індивідуальних особливостей учнів.