МЕТОДОЛОГІЧНІ ОРІЄНТИРИ ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ БЕЗПЕКИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ У МАЙБУТНІХ ІНЖЕНЕРІВ З ОХОРОНИ ПРАЦІ - Сапожников, Станіслав (Professional Pedagogics, 2022)
Актуальність. У сучасних умовах, коли країна перебуває в стані військового конфлікту, працівники зіткнулася зі стресовими ситуаціями та зростанням числа виробничих травм. Забезпечення безпечних умов праці, запобігання аваріям, нещасним випадкам, професійним захворюванням на робочому місці продовжує залишатися важливою проблемою. Це вимагає підготовки висококваліфікованих працівників, зокрема інженерів з охорони праці, які мають велику відповідальність, стресостійкість, вміння ефективно спілкуватися, здатність швидко приймати рішення в небезпечних ситуаціях та встановлювати ефективну систему управління охороною праці. Метою цієї статті є дослідження та аналіз науково-практичних підходів формування культури безпеки в професійній діяльності майбутніх інженерів з охорони праці. Методи: теоретичні (індукція, дедукція, синтез, узагальнення та моделювання) та емпіричні, зокрема праксиметричні (дослідження і аналіз педагогічного досвіду, програм підготовки, робочих планів майбутніх інженерів з охорони праці, а також оцінювання результатів їхньої діяльності). Результати: Досліджено, що організація освітнього процесу, базована на використанні системного, технологічного, педагогічного взаємодії, співробітництва та співтворчості, особистісно-діяльнісного підходів; змістово-процесуального, задачного, діалогічного, компетентнісного, індивідуально-диференціального та імітаційно-ігрового підходів, вимагає: системного вивчення науково-педагогічними працівниками вищих навчальних закладів України дослідницького досвіду студентів і диференціації цього досвіду залежно від рівня виразності його компонентів (когнітивного, діяльнісного, аксіологічного); створення системи навчально-дослідницьких завдань, орієнтованих на поетапне розширення дослідницького досвіду студентів; розроблення ефективних методів, прийомів та форм, спрямованих на організацію дослідницької діяльності студентів; створення навчальних ситуацій, які сприяють моделюванню реальних професійних випадків, в яких студенти засвоюють нові знання та способи дій. Висновки. Встановлено, що інтеграція представлених науково-практичних підходів до професійної підготовки майбутніх інженерів з охорони праці в системі вищої освіти України ефективно реалізується у практичній діяльності шляхом вибору відповідних завдань, методів, прийомів, форм і засобів навчання. Застосування цих компонентів в освітньому процесі університету становить значний потенціал для підвищення ефективності професійної підготовки майбутніх інженерів з охорони праці в навчальних закладах вищої освіти України.