ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ МЕТОДІВ ФОРМУВАННЯ ФАХОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ТЕХНІКІВ-ЕЛЕКТРИКІВ У КОЛЕДЖАХ АГРАРНОГО ПРОФІЛЮ - Ярош, Любов (Professional Pedagogics, 2023)
Актуальність визначається реформуванням змісту, методів, форм, технологій фахової передвищої освіти, що відбувається на основі компетентнісного підходу й зумовлює потребу комплексного застосування методів навчання у процесі формування фахової компетентності майбутніх техніків-електриків у коледжах аграрного профілю. Мета: дослідити особливості застосування методів формування фахової компетентності майбутніх техніків-електриків у коледжах аграрного профілю. Методи: аналіз, синтез, абстрагування – для визначення стану розробленості проблеми розробленості методів формування фахової компетентності майбутніх техніків-електриків у коледжах аграрного профілю; систематизація й узагальнення результатів теоретичного осмислення наукових праць, кращих освітніх практик і власного досвіду – для виявлення й обґрунтування методичних особливостей формування фахової компетентності майбутніх техніків-електриків у коледжах аграрного профілю. Результати: виявлено методичні особливості формування фахової компетентності майбутніх техніків-електриків в освітній практиці й обґрунтовано механізми застосування комплексу методів для ефективного формування здобувачів фахової передвищої освіти в коледжах аграрного профілю; наведено конкретні приклади використання методів у процесі навчання електротехнічних дисциплін. Висновки: доведено, що для формування фахової компетентності майбутніх техніків-електриків у коледжах аграрного профілю необхідно застосовувати комплекс таких методів навчання: пояснювально-ілюстративних, репродуктивних, проблемного викладу, частково-пошукових або евристичних та дослідницьких, оскільки без них не може бути забезпечено успішного засвоєння загальноосвітніх та професійних знань, ефективного формування у них практичних умінь та навичок.