ПРОФЕСІЙНА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ЯК ВАЖЛИВА УМОВА УСПІШНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ СФЕРИ ПОСЛУГ - Андрощук, Ірина (Professional Pedagogics, 2023)
Актуальність статті обумовлена необхідністю висвітлення основних підходів до трактування сутності й структури поняття «професійна компетентність» та обґрунтування її як важливої умови успішної діяльності кваліфікованих робітників сфери послуг відповідно до сучасних вимог ринку праці. Метою статті є висвітлення основних підходів до трактування сутності й структури поняття «професійна компетентність», характеристика її як важливої умови успішної діяльності кваліфікованих робітників сфери послуг. Методи: вивчення наукових джерел щодо трактування сутності поняття «професійна компетентність» та її структурних компонентів, узагальнення і систематизації – для формулювання висновків і перспектив подальших досліджень. Результати: наведено результати аналізу дефініції «професійна компетентність» кваліфікованих робітників сфери послуг, визначено основні підходи у наукових джерелах до трактування цього поняття; схарактеризовано основні компоненти професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг; обґрунтовано, що професійна компетентність кваліфікованого робітника сфери послуг є складним утворенням, яке інтегрує у собі знання, уміння, навички, досвід особистості, її ціннісні орієнтації й потреби та забезпечує продуктивну й успішну професійну діяльність й професійне становлення особистості кваліфікованого робітника з врахуванням потреб ринку праці; виокремлено такі складники: ціннісно-мотиваційний, гностично-когнітивний, інноваційно-технологічний, міжособистісно-комунікативний, рефлексивно-оцінювальний. Висновки: схарактеризовано основні аспекти сутності та структури професійної компетентності кваліфікованих робітників сфери послуг, обґрунтовано значення професійної компетентності для успішної професійної діяльності з урахуванням особливостей професії та вимог ринку праці.