МЕТОДИКА ОРГАНІЗАЦІЇ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ В УМОВАХ ЗМІШАНОГО НАВЧАННЯ - Майборода, Людмила (Професійна педагогіка, 2023)
Актуальність дослідження зумовлено змінами у сфері професійної освіті, впровадження змішаного навчання у професійній (професійно-технічній) освіті, необхідністю дистанційного й он-лайн навчання, підготовки майбутніх кваліфікованих робітників до самосійного навчання й самоорганізації, що вимагає пошуку нових підходів до організації педагогічними працівниками їх самостійної роботи, потребою розробки методики організації самостійної роботи майбутніх кваліфікованих робітників в умовах змішаного навчання. Мета полягає у висвітленні результатів дослідження та методики організації самостійної роботи майбутніх кваліфікованих робітників в умовах змішаного навчання, задля підвищення ефективності організації й проведення педагогічними працівниками самостійної навчальної роботи, якості її виконання здобувачами освіти. Методи: вивчення наукової літератури, нормативно-правових документів, емпіричних даних щодо організації самостійної роботи майбутніх кваліфікованих робітників в умовах змішаного навчання, задля виявлення сучасного стану, аналізу методик організації самостійної роботи здобувачів освіти в умовах змішаного навчання в закладах професійної (професійно-технічної) освіти). Результати: на основі аналізу наукової літератури, нормативно-правових документів, емпіричних даних виявлено та проаналізовано тенденції організації самостійної роботи в закладах професійної (професійно-технічної) освіти; розроблено методику організації самостійної роботи майбутніх кваліфікованих робітників в умовах змішаного навчання; визначено її поняття та етапи реалізації. Висновки: реалізація розробленої методики сприяє успішному виконанню здобувачами освіти навчальних завдань, оволодінню професійними знаннями, формуванню умінь й навичок, розвитку навичок самоорганізації, планування роботи й часу, самоконтролю, підвищення рівня цифрової культури, що перспективі виявлятиметься через підвищення рівня впевненості та самостійності особистості, вмінні планувати власний час, взаємодіяти у цифровому суспільстві, бути конкурентоздатним на ринку праці, мобільним, професійно зростати впродовж життя.