ОСОБЛИВОСТІ ПСИХОЛОГО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ПІДГОТОВКИ ВИКЛАДАЧІВ ПРОФЕСІЙНИХ НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДІВ У НІМЕЧЧИНІ - Вороніна-Пригодій, Дар'я (Професійна педагогіка, 2023)
Актуальність статті визначається євроінтеграційною спрямованістю України, що потребує імплементації кращого досвіду організації підготовки викладачів у Європейському Союзі; враховуючи зумовлені війною складні психоемоційні умови організації освітнього процесу в Україні важливим є аналіз досвіду психолого-педагогічної підготовки викладачів німецьких закладів професійної освіти. Мета: виявлення особливостей психолого-педагогічної підготовки викладачів закладів професійної освіти в Німеччині та обґрунтування рекомендацій щодо їх використання у психолого-педагогічній підготовці педагогів професійного навчання в Україні. Методи: аналіз та синтез – для визначення стану психолого-педагогічної підготовки викладачів закладів професійної освіти Німеччини; порівняльний аналіз – для пошуку спільного і відмінного у психолого-педагогічній підготовці викладачів закладів професійної освіти у Німеччині та в Україні; узагальнення – для формулювання висновків і рекомендацій щодо вдосконаленгня психолого-педагогічної підготовки педагогів професійного навчання в Україні. Результати: встановлено, що кількість кредитів відведених на психолого-педагогічну підготовку викладачів в Україні та Німеччині, приблизно однакова; з’ясовано, що в національній системі підготовки викладачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти більшу кількість кредитів на психолого-педагогічну підготовку відведено на бакалаврському рівні, у Німеччині – на магістерському; виявлено, що вітчизняні здобувачі освіти «академічну» психолого-педагогічну підготовку здебільшого отримують на бакалавраті, а в магістратурі вивчають лише окремі питання викладання дисциплін з обраної спеціалізації; практична підготовка в українських та німецьких закладах вищої освіти, де здійснюється підготовка викладачів для системи професійної (професійно-технічної) освіти, є схожою; суттєва відмінність спостерігається в організації підготовки здобувачів освіти до дослідницької діяльності (в Україні це здійснюється на магістерському рівні). Висновки: виявлено особливості психолого-педагогічної підготовки викладачів закладів професійної освіти в Німеччині (наявність загально-державного стандарту на 75 ECTS, які чітко розподілені за п’ятьма змістовими модулями, що повторюються на бакалаврському та магістерському рівнях з різним змістовим наповненням); сформульовано рекомендації щодо вдосконалення підготовки викладачів для системи професійної освіти України (зосередити увагу на посиленні практичної складової вищої педагогічної освіти; більше часу приділяти питанням психологічного супроводу освітнього процесу; розробити єдиний стандарт психолого-педагогічної підготовки викладача закладу професійної (професійно-технічної) освіти з урахуванням сучасних тенденцій; розпочинати підготовку здобувачів освіти до проведення емпіричних досліджень на бакалаврському рівні).