НАВЧАЛЬНО-ПРАКТИЧНІ ЦЕНТРИ ЯК ІННОВАЦІЙНІ СТРУКТУРНІ ПІДРОЗДІЛИ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ НА ЗАСАДАХ ДЕРЖАВНО-ПРИВАТНОГО ПАРТНЕРСТВА - Царьова, Євеліна (Професійна педагогіка, 2024)
Актуальність: в умовах інноваційного суспільства, навчально-практичні центри в закладах професійної освіти відіграють ключову роль у підготовці кадрів, що впливають на економічну стабільність регіонів і держави. Для відновлення національної економіки України важливо підвищити якість людського капіталу через впровадження новітніх технологій і матеріалів в освітній процес. Мета: проаналізувати роль навчально-практичних центрів на основі державного-приватного партнерства у підготовці висококваліфікованих кадрів в Україні; обґрунтувати їхню значущість для розвитку професійної освіти в умовах інноваційного суспільства. Методи: контент-аналіз (аналіз документів та матеріалів для виявлення основних тенденцій і підходів); системний аналіз (розгляд НПЦ як частини системи професійної освіти та взаємозв’язків між стейкхолдерами); діяльнісний підхід (аналіз завдань, функцій і ролі НПЦ у професійній освіті). Результати: детально охарактеризовано діяльність НПЦ в Україні, що вдосконалюють професійну освіту, зокрема, Львівський професійний коледж сфери обслуговування та поліграфії (Міжрегіональний НПЦ комп’ютерних технологій «Digital Learning» поліпшує підготовку учнів і педагогів, впроваджує нові технології, організовує курси і семінари; НПЦ з використання матеріалів та технологій ТзОВ «Снєжка-Україна» займається впровадженням нових будівельних технологій, проводить курси підвищення кваліфікації та сертифікацію учнів), Чернігівський професійний ліцей залізничного транспорту (НПЦ з підготовки монтажників санітарно-технічних систем проводить курси, забезпечує якісну підготовку та участь у конкурсах фахової майстерності); ДНЗ «Хмельницький центр професійно-технічної освіти сфери послуг» (НПЦ сучасних швейних технологій та дизайну проводить підготовку і підвищення кваліфікації швейних фахівців; НПЦ технологічних інновацій харчової промисловості організовує семінари і тренінги для покращення харчування в навчальних закладах). Вказані НПЦ активно співпрацюють з підприємствами, реалізують проєкти з підготовки фахівців і впроваджують новітні технології. Висновки: Навчально-практичні центри працюють на основі партнерства із зовнішніми стейкхолдерами, розвиваючи платформи новітніх методик професійного навчання і створюючи майданчики для формального та неформального навчання. Вони займаються підготовкою і перепідготовкою незайнятого населення, підвищенням кваліфікації робітників і педагогів, впроваджуючи новітні технології та сучасне обладнання.