ЕМОЦІЙНЕ ВИГОРАННЯ ВЧИТЕЛІВ ЗЗСО: ІНТЕРПРЕТАЦІЯ СКРИНІНГОВОГО ДОСЛІДЖЕННЯ В КОНТЕКСТІ ІНКЛЮЗИВНОЇ ОСВІТИ - Щерба, Наталія (Професійна педагогіка, 2024)
Актуальність: Підготовка вчителів ЗЗСО до навчання учнів з інвалідністю передбачає формування в них інклюзивної компетентності, яка включає серед інших умінь і стратегій володіння здоров’язбережувальними технологіями. Водночас, високі вимоги до вчителя інклюзивного класу (зростання різноманітності особливих освітніх потреб учнів, необхідність регулярно приділяти додатковий час і зусилля, емоційно залучатись у складні життєві ситуації) призводять до їх перенавантаження, зниження ефективності, хронічного стресу та професійного вигорання. Розуміння та інтерпретація наявного психоемоційного стану педагогів є передумовою перегляду структури їх професійної підготовки та подальшої психологічної підтримки на рівні громад. Мета: обрати та апробувати скинінгову шкалу професійного вигорання вчителів інклюзивних класів, визначити та інтерпретувати найбільш виражені симптоми вигорання. Методи: опитування 65 вчителів ЗЗСО м. Житомира та Житомирської області, які працюють в умовах інклюзії, за допомогою онлайн-форми (Google Forms), що містила скринінгову шкалу діагностики професійного вигорання. Результати оброблялися шляхом підрахунку суми відповідей, що вказували на наявність специфічних симптомів вигорання. Аналіз даних здійснювався з урахуванням трьох основних шкал: емоційне виснаження, деперсоналізація та редукція особистих досягнень. Результати: Виявлено, що значна частина вчителів, залучених до інклюзивного навчання, відчуває симптоми професійного вигорання. Найбільш вираженими є симптоми емоційного виснаження (відчуття втоми, виснаження наприкінці робочого дня) та деперсоналізації (бажання усамітнитись). Також значна частина респондентів відчуває себе «на межі можливостей», що може бути пов’язано з додатковим навантаженням, пов’язаним з роботою з учнями з особливими освітніми потребами (ООП). Водночас вчителі демонструють відносно високі показники за шкалами, що відображають їхні комунікативні вміння та віру у власні сили. Висновки: Результати дослідження підтверджують наявність проблеми професійного вигорання у вчителів ЗЗСО, які працюють в умовах інклюзивної освіти. Тому до змісту їх професійної підготовки доцільно включити компонент психоемоційної саморегуляції. Також на рівні громад необхідна організація заходів профілактики та корекції емоційного вигорання вчителів, спрямованих на зниження рівня стресу, пов’язаного з роботою з учнями з ООП.