ДІАГНОСТИЧНИЙ ІНСТРУМЕНТАРІЙ ОЦІНЮВАННЯ ЯКОСТІ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ФАХІВЦІВ В ЕКОНОМІЧНИХ КОЛЕДЖАХ - Наглий, Дмитро (Professional Pedagogics, 2025)
Актуальність оцінювання якості професійної підготовки фахівців в економічних коледжах потребує розроблення ефективного діагностичного інструментарію. Мета: обґрунтування необхідності розроблення ефективного діагностичного інструментарію, який сприятиме підвищенню якості освіти та забезпечить підготовку висококваліфікованих фахівців, здатних відповідати вимогам сучасного ринку праці. Методи: застосування комплексного підходу до дослідження, що охоплює аналіз літератури, емпіричні дослідження, експертне оцінювання, моделювання та порівняльний аналіз – для розроблення діагностичного інструментарію з оцінювання якості професійної підготовки фахівців в економічних коледжах. Результати: представлено модель методичної системи оцінювання якості професійної підготовки фахівців в економічних коледжах, що має чітку структуру (цільовий, змістовий, інструментальний, організаційно-методичний, діагностичний та результативно-рефлексивний блоки); визначено основні функції моделі системи оцінювання якості професійної підготовки фахівців; розглянуто особливості моделі методичної системи оцінювання якості професійної підготовки фахівців в економічних коледжах. Висновки: розроблена методична система є комплексним організаційно-технологічним конструктом, що базується на ієрархічному поєднанні взаємопов’язаних компонентів (цілі, завдання, зміст освіти, етапи, методи, форми, діагностичний інструментарій, критерії, показники, результати оцінювання); реалізація методичної системи здійснюється завдяки використанню технологій оцінювання якості підготовки фахівців у коледжах.