ПОТЕНЦІАЛ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НАВЧАННЯ У ЗБЕРЕЖЕННІ ПРОФЕСІЙНОГО ЗДОРОВ’Я ПЕДАГОГА - Антонова, Олена (Професійна педагогіка, 2025)
Актуальність. Динамічні суспільні трансформації та стрімка цифровізація освітнього простору висувають нові вимоги до особистості педагога, який має демонструвати когнітивну гнучкість, мобільність та здатність до впровадження інноваційних технологій. Проте інтенсифікація професійної діяльності, зумовлена переходом до дистанційного та змішаного навчання, створює ризики для психоемоційного та фізичного стану вчителя. У цьому контексті критично важливим постає питання збереження професійного здоров’я як цілісного феномена, що охоплює інтелектуальний, фізичний, психічний, духовний та соціальний компоненти. Мета: теоретично обґрунтувати та розкрити потенціал сучасних інноваційних педагогічних технологій як засобу інтенсифікації освітнього процесу та одночасного збереження професійного здоров’я викладача в умовах сучасних викликів. Методи: аналіз психолого-педагогічної та нормативно-правової літератури для дефініції понять «педагогічна технологія» та «професійне здоров’я»; системний підхід для структурування компонентів здоров’я; узагальнення та синтез для виявлення здоров’язбережувального потенціалу конкретних інноваційних методик. Результати. У статті доведено, що професійне здоров’я педагога є основою його продуктивної діяльності та адаптації до техногенного середовища. Встановлено, що перехід від традиційних репродуктивних методів до інноваційних змінює роль вчителя на наставника-координатора, що дозволяє раціонально розподіляти часовий ресурс та знижувати емоційну напругу. Обґрунтовано ефективність імерсивних технологій та відеокейсів у підвищенні мотивації студентів без додаткового енерговитратного тиску на педагога. Деталізовано методики розвитку креативності, які через принцип психологічного дистанціювання дозволяють фахівцеві знаходити нестандартні рішення складних проблем, зберігаючи при цьому душевний комфорт та інтелектуальний резерв. Висновки. Впровадження інноваційних технологій є не лише вимогою сучасної парадигми освіти, а й необхідною умовою підтримання професійного довголіття вчителя. Використання інтерактивних методів, інструментів візуалізації та алгоритмів персоналізації навчання дозволяє створити ергономічне освітнє середовище. Це забезпечує стабільне досягнення прогнозованих результатів навчання з мінімально допустимими похибками, водночас зміцнюючи адаптаційні ресурси організму педагога та його соціально-психологічне благополуччя. Гармонізація технологічного прогресу з культурою здоров’я визначена як ключова складова сучасної педагогічної майстерності.