КОНКУРСНІ ЗАХОДИ ЯК ФОРМА РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ АКТИВНОСТІ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ (НА ПРИКЛАДІ КОНКУРСУ «ПЛАНЕТА ІТ») - Пригодій, Микола; Лупаренко, Лілія (Професійна педагогіка, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена потребою підвищення професійної активності педагогічних працівників в умовах цифровізації освіти та впровадження інноваційних підходів в освітній процес; конкурсний захід «Планета ІТ» виступає дієвим механізмом стимулювання розвитку цифрової компетентності, творчості та ініціативності викладачів; сприяє професійному зростанню педагогів, модернізації освітнього середовища, реалізації стратегічних завдань реформування української освіти, забезпеченню підготовки конкурентоспроможних фахівців. Мета: обґрунтувати та розкрити особливості конкурсних заходів як ефективної форми розвитку професійної активності педагогічних працівників, зокрема шляхом визначення пріоритетів у розробленні цифрових освітніх ресурсів для конкурсного відбору на прикладі конкурсу «Планета ІТ». Методи: аналіз психолого-педагогічної та науково-методичної літератури – для визначення позитивних і негативних аспектів конкурсних заходів як однієї з форм стимулювання професійної активності педагогів, опрацювання заявок учасників конкурсу, поданих через Google Forms – для кількісного представлення афіліації, посад й географії учасників та розподілу робіт за номінаціями, узагальнення – для формулювання висновків щодо пріоритетів педагогів у підготовці цифрових матеріалів для подання на конкурс. Результати: розглянуто значення конкурсних заходів як форми розвитку професійної активності педагогічних працівників в умовах цифровізації освіти; з’ясовано, що сучасний викладач виступає не лише носієм знань, а й активним учасником інноваційних процесів, пов’язаних зі створенням цифрових ресурсів, методичною та науково-дослідною діяльністю; доведено, що конкурси виконують мотиваційну й інноваційну функції, однак потребують належної організації для уникнення ризиків надмірної конкуренції; приділено особливу увагу Всеукраїнському конкурсу «Планета ІТ», що сприяє підвищенню цифрової компетентності педагогів та модернізації освітнього середовища; подано аналіз результатів подання заявок на конкурс за динамікою, професійним складом учасників, географією та номінаціями. Висновок: конкурсні заходи є значущим чинником розвитку професійної активності педагогічних працівників, оскільки сприяють формуванню мотивації до професійного зростання, розвитку методичної компетентності, інноваційності та комунікативних умінь; водночас не виключені ризики формалізму, стресових навантажень та ефекту обмеженості без належного післяконкурсного супроводу; аналіз поданих на конкурс «Планета ІТ» у 2025 р. цифрових освітніх ресурсів, вказує на пріоритети педагогічних працівників щодо розроблення навчальних сайтів, блогів, платформ, електронних посібників та відеоуроків.