Сучасні форми підготовки майбутніх дизайнерів до розвитку професійної кар’єри - Аlekseeva, Svitlana (Professional Pedagogics, 2017)
У статті розкрита проблема використання акмеологічних технологій підготовки майбутніх дизайнерів до розвитку професійної кар'єри в системі професійної освіти. Проведений аналіз кар'єрних і професійних планів молоді, визначені їх уявлення про професійну кар'єру, критерії успішності реалізації. Обґрунтовано використання акмеологічних технологій в навчальному процесі, де об'єктом є технологізації стають особистісні зони розвитку майбутніх фахівців. У педагогічній науці кар'єру вивчається в першу чергу через такі поняття, як професійне самовизначення, професійна Я-концепция, професійна самореалізація і підготовка до кар'єрних процесів в контексті професійної самореалізації. Аналіз кар'єрних орієнтацій молоді засвідчив про непідготовленість їх до самостійних дій, низький рівень інформованості, слабкої адаптивність на сучасному ринку праці. Основною метою використання акмеологічних технологій в професійної підготовки майбутніх фахівців до розвитку кар'єри є формування в самосвідомості особистості затребуваної необхідності в професійному саморозвитку і самореалізації у сфері професії.Основним завданням акмеологічних технологій є актуалізація розвитку особистісного і професійного "Я" за допомогою спеціальних прийомів і психологічних технологій. Акмеологія привносить до системи підготовки майбутніх фахівців ідеологію прогресивного професійного становлення, цілеспрямованої кар'єрної орієнтації, готовності до професійної самореалізації.
Keywords: технології розвиваючого навчання; технології особистісно орієнтованого навчання; метод проектів; ігрове моделювання; тренiнг- технології; технології кар'єрного коучинга