СИНЕРГЕТИЧНІ ПАРАДОКСИ ЖИТТЯ Й ОСВІТИ В ІНФОРМАЦІЙНОМУ ВИМІРІ - Yurzhenko, Volodymyr (Professional Pedagogics, 2018)
Використання інформаційних ресурсів у сфері освіти підштовхує до використання великих даних – термін "Big Data". Стаття розглядає можливості виникнення інноваційних алгоритмів, що знаходять у великій кількості даних невідомі, а вірніше – незнані моделі, котрі назавжди будуть змінювати наше мислення і навіть уявлення про наші можливості. Така позиція екстраполюється на приклади виникнення нових підходів при розв’язанні начебто усталених бачень у медицині, педагогіці, інформаційній сфері.Дані, розташовані на платформі, враховують як досвід викладачів з цього предмета, так й індивідуальні можливості та побажання учня (студента). Великі дані, використовуючи структури навчальних платформ (зокрема, платформ з дистанційної освіти), обирають окрему, індивідуальну навчальну траєкторію для кожного, хто навчається.Але взаємодіючи з тими, хто вчиться, навчаються і самі освітні навчальні платформи. Від зворотного зв’язку адаптивні ресурси платформ отримують певне тренування, задовольняючи бажання користувача з дедалі якіснішими характеристиками (показниками). А той, хто навчається, отримує індивідуальну програму.Великі масиви даних вимагають чіткого структурування як у вертикальному, так і в горизонтальному підпорядкуванні елементів системи. З іншої сторони, нині нові адаптивно налаштовані системи обробляють навіть мало структуровані або й навіть не структуровані дані соціальних мереж.Розглянуті тенденції синергетичного виміру підводять до думки про необхідність їх врахування у системі професійної освіти.Найбільш вагомим у дистанційній індивідуалізованій освіті є траєкторія навчання, що формується за рахунок масивів даних, перевіркою творчого засвоєння яких може найкраще слугувати система опитувальників і тестів.
Keywords: великі дані; інноваційний алгоритм; виникнення нових підходів; дистанційне й індивідуальне навчання; система електронних навчальних ресурсів; тренажери і симулятори в професійній освіта