УПРАВЛІННЯ ПРОФЕСІЙНИМ РОЗВИТКОМ ПЕРСОНАЛУ ІННОВАЦІЙНО АКТИВНИХ ПІДПРИЄМСТВ - Радкевич, Валентина (Professional Pedagogics, 2015)
У статті розглядаються особливості діяльності персоналу інноваційно активних підприємств. Здійснено акцент на те, що інноваційна праця за своїм змістом є інтелектуальною діяльністю персоналу підприємств, спрямованою на одержання інноваційного продукту. З’ясовано, що інноваційна праця утверджує нову соціальну роль персоналу підприємств в  інноваційній економіці та суспільстві.Схарактеризовано співвідношення попиту і пропозиції за професіями і кваліфікацією на ринку інноваційної праці. Окреслено напрями мінімізації наслідків неузгодженості попиту і пропозицій на ринку інноваційної праці, запропоновані Урядом УкраїниТеоретично обґрунтовано професійно важливі якості інноваційних працівників: новаторство, превалювання моральних мотиваційних цінностей, значний ступінь свободи і незалежності, самоорганізація та самодостатність, спрямованість на втілення в практику своїх інноваційних ідей.На основі результатів дослідження функцій працівників інноваційно активних підприємств проголошено на необхідності розвитку у них знань технологічних процесів виготовлення продукції; уміння виконувати прийоми технологічного процесу; дотримання технологічних вимог до якісного виготовлення продукції; дотримання безпечних прийомів праці, здатностей до освоєння додаткових кваліфікацій з професії; високого рівня культури праці; умінь здійснювати контроль якості продукції, усувати дефекти, а також неполадки в обладнанні та пристроях.На думку автора, важливе значення має розвиток у працівників інноваційно активних підприємств соціальних навичок: здатність до співробітництва, виявлення ініціативи, творчого підходу до професійної діяльності, терпимість до іншої культури, до праці інших, а також базових умінь: сприймання і передавання інформації, користування телекомунікаційними  засобами зв’язку тощо.Розкрито особливості інноваційних систем управління професійним розвитком персоналу підприємств: інноваційний менеджмент, бізнес-планування інноваційних проектів, бюджетування інноваційних процесів.
Keywords: ринок інноваційної праці; професійний розвиток; інноваційно активні підприємства; інноваційні системи розвитку персоналу