МОДУЛЬНО-КОМПЕТЕНТНІСНИЙ ПІДХІД ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ КВАЛІФІКОВАНИХ РОБІТНИКІВ БУДІВЕЛЬНОЇ ТА МАШИНОБУДІВНОЇ ГАЛУЗЕЙ - Ягупов, Василь (Professional Pedagogics, 2014)
У статті обґрунтовано педагогічні правила реалізації модульно-компетентнісного під- ходу в професійній підготовці майбутніх кваліфікованих робітників будівельної та машинобудівної галузей промисловості, показано взаємозв’язок і взаємозумовленість принципів модульного й компетентнісного підходів. Підкреслено, що ці педагогічні правила мають міжпредметний, інтегральний, динамічний, різновекторний, багато- функціональний і водночас суб’єктний характер.Проаналізовано й визначено педагогічні правила реалізації модульно-компетентнісного підходу до професійної підготовки майбутніх кваліфікованих працівників будівельної та машинобудівної галузей промисловості, сукупність їхніх однорідних вимог перетво- рюється на відповідні принципи: ціннісно-мотиваційного наповнення майбутньої спе- ціальності, практико- і суб’єктно-орієнтованої спрямованості професійної підготовки майбутнього спеціаліста; конкретності й водночас універсальності змісту його профе- сійної підготовки; моделювання і стандартизації професійної підготовки майбутнього спеціаліста; забезпечення об’єктивного діагностування її результатів; модульності, ви- ділення зі змісту навчання окремих елементів; динамічності; дієвості й оперативності знань і їхньої системності; гнучкості; усвідомленої перспективи; різнобічності мето- дичного консультування; паритетності; комплексних, інтегральних і часткових дидак- тичних цілей; реалізації зворотного зв’язку; забезпечення єдності професійних знань та вмінь; оптимальної передачі інформації й методичного матеріалу; цільового призна- чення інформаційного матеріалу; опори на помилки.
Keywords: модульно-компетентнісний підхід; педагогічні правила; професійна компетентність; спеціальна компетентність; модуль; модульне навчання; принцип