ДОСЛІДНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ НА ЗАНЯТТЯХ З ЕЛЕКТРОТЕХНІКИ - Павлюк , Любов; Пригодій, Микола (Professional Pedagogics, 2019)
У статті доведено, що формування дослідницької компетентності майбутніх учителів технологій залежить від методики та організації навчально-пізнавальної та науково-дослідницької діяльності студентів та від сформованості у них навчальних і дослідницьких умінь. Обґрунтовано, що важливе значення в системі підготовки майбутніх учителів технологій належить лабораторним, практичним, лабораторно-практичним та індивідуальним заняттям, а також консультаціям з викладачем. На цих заняттях відбувається закріплення теоретичних знань, формування умінь і навичок з монтажу та експлуатації електроустаткування, оволодіння апаратом та алгоритмами проведення наукових досліджень. Встановлено, що на лабораторних та практичних заняттях слід акцентувати увагу майбутніх учителів на проблемних завданнях для активізації їх пошукової діяльності. За таких умов виникає ситуація вибору тих знань, що дають можливість правильно розв’язати задачу. Творчі задачі спонукають студентів до самостійних пошуків різних способів розв’язання завдань навчально-виробничого характеру, висування припущень, формулювання гіпотез, здійснення цілеспрямованих спроб їх підтвердження, відкидання одних гіпотез, які не справдилися, і заміни іншими, до послідовного міркування. Зазначено, що сучасне методичне і технічне забезпечення лабораторних занять з різних дисциплін розраховано на абстрактного середнього студента і не завжди відповідає вимогам до організації розвиваючого, творчого процесу. Значний потенціал для формування дослідницької компетентності майбутніх учителів технологій зосереджений в системі лабораторних занять з електротехніки. Доведено, що для активізації дослідницької діяльності студентів слід на лабораторних заняттях встановлювати дослідницьку мету, вводити в програму роботи завдання творчого характеру, що дозволяє спрямовувати лабораторні роботи в навчально-дослідницький напрям. Розкрито характеристику критеріїв, показників та рівнів оцінювання дослідницької компетентності майбутніх учителів технологій. Наведено результати експериментального дослідження.
Keywords: дослідницька компетентність; електротехніка; лабороторне заняття; творчі задачі, учитель технологій