ТЕОРЕТИЧНІ ЗАСАДИ ФОРМУВАННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ЕКОНОМІЧНОЇ ГАЛУЗІ В ЗАКЛАДАХ ВИЩОЇ ОСВІТИ - Теловата, Марія (Професійна педагогіка, 2019)
Обґрунтовано необхідність вивчення процесів формування і розвитку професійної компетентності майбутніх фахівців економічної галузі в закладах вищої освіти (далі: ЗВО) в умовах реформування освіти в Україні та з метою її наближення до загальноєвропейських стандартів. Акцентовано увагу на тому, що в сучасних умовах розвитку українського суспільства в процесі підвищення рівня професійної підготовки майбутніх фахівців економічної галузі увага приділяється інтелектуальному, моральному, культурному розвиткові, творчій самореалізації майбутніх фахівців (економістів, бухгалтерів, фінансистів, банкірів), а також формуванню та вдосконаленню у них професійної компетентності. На основі аналізу наукових робіт відомих дослідників у галузі філософії, соціології, психології, педагогіки з’ясовано, що поняття «професійна компетентність» здебільшого означає: загальну культуру фахівця; уміння мислити і діяти професійно; ступінь розвиненості індивідуально-професійних якостей; сукупність функцій, прав і відповідальності фахівця; готовність до професійної діяльності.Уточнено зміст понять «компетенція», «компетентність» та «професійна компетентність». Визначено їх істотні характеристики, а саме: «компетенція» – загальна здібність і здатність майбутнього фахівця економічної галузі на основі його вмінь і знань реалізувати себе в професійній діяльності; «компетентність» – комплексна характеристика особистості (майбутнього фахівця економічної галузі), що включає результати знань, умінь і навичок та здатність виконувати професійну роль відповідно до визначених вимог з урахуванням реальної виробничої ситуації. «Професійна компетентність» фахівців економічної галузі трактується як високий потенціал функціональної освіти і професійної підготовки для обліково-економічної, фінансової, банківської, організаційно-управлінської, аналітичної і дослідної діяльності в галузі економіки на виробництві, у сфері послуг, в управлінні й науково-дослідних установах.
Keywords: професійна освіта; економічна освіта; професійна компетентність фахівців економічної галузі