ФОРМУВАННЯ КУЛЬТУРИ БЕЗПЕКИ ПРОФЕСІЙНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ МАЙБУТНІХ БУДІВЕЛЬНИКІВ:: ПІДСУМКИ ПЕДАГОГІЧНОГО ЕКСПЕРИМЕНТУ - Кулалаєва, Наталя (Професійна педагогіка, 2019)
Актуальність: необхідність розроблення та експериментальної перевірки результативності авторської методичної системи визначається завданнями збалансованого розвитку світової економіки і суспільства, зокрема потребою в підвищенні якості людського капіталу.Мета: експериментальна перевірка розробленої методичної системи формування культури безпеки професійної діяльності в майбутніх будівельників та обґрунтування його подальших перспектив.Методи: теоретичні; емпіричні (методи самооцінювання; експертного оцінювання); математичні та статистичні (частотний аналіз; критерій перевірки статистичних гіпотез; коефіцієнт рангової кореляції Спірмена; статистичний пакет SPSS (Statistical Package for the Social Science) для соціальних наук, програма Microsoft Excel).Результати: розроблено цілеспрямовану, особистісно орієнтовану, культуровідповідну та здатну до самоорганізації методичну систему, що забезпечує безперервний процес удосконалення комплексу цінностей і мотивів, знань і вмінь, а також розвиток професійно важливих якостей щодо попередження та подолання небезпечних ситуацій і загроз здоров’ю та життю будівельників, екологічно грамотної поведінки, побудови ефективної комунікації у професійному середовищі під час їхньої підготовки в закладах професійної (професійно-технічної) освіти; визначено критерії та відповідні їм показники для оцінювання рівнів сформованості культури безпеки професійної діяльності у майбутніх будівельників.Висновки: експериментально доведено, що відмінності контрольних та експериментальних груп є статистично значущими на рівні a = 0,05 за всіма критеріями: ціннісно-мотиваційним (c2=12,613), інноваційно-когнітивним (c2=11,974), поведінково-діяльнісним (c2=14,747), оцінно-рефлексивним (c2=12,449), що доводить результативність розробленої методичної системи формування культури безпеки професійної діяльності в майбутніх кваліфікованих робітників будівельного профілю.
Keywords: культура безпеки професійної діяльності; майбутні будівельники; методична система; заклади професійної (професійно-технічної) освіти