ОСОБЛИВОСТІ ФОРМУВАННЯ МЕТОДИЧНОЇ СИСТЕМИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТЕХНОЛОГІЙ - Павлюк, Любов (Професійна педагогіка, 2022)
Актуальність зумовлена масштабними перетвореннями в суспільній, соціально-економічній та освітній сферах та відповідним підвищенням вимог щодо якості підготовки вчителів у закладах вищої освіти.Мета: актуалізація проблеми підготовки майбутніх учителів технологій, що є важливим компонентом їх професійної складової, розвитку фахової і психолого-педагогічної творчості педагога.Методи: загальні (діяльнісний, системний, культурологічний, порівняльний); спеціальні (анкетування, експеримент, спостереження, аналіз документів).Результати: розроблено авторську методичну систему підготовки майбутніх учителів технологій на основі існуючих методичних систем навчання.Висновки: встановлено, що найбільш змінними компонентами запропонованої методичної системи є мета й завдання, відповідно до них формується зміст методичної системи, методи корелюють із засобами навчання, а найбільш сталий компонент – це форми навчання (консультації, гуртки, олімпіади, конкурси, факультативи); визначено характерні ознаки методичної системи підготовки майбутніх учителів технологій  – цілісність (складається із взаємопов’язаних компонентів), структурність і наявність системотвірного фактора (мети), множинність (форм організації, змісту,  характеру освітньої діяльності студентів тощо); з’ясовано, що підготовка майбутніх учителів технологій буде ефективною лише при системному поєднанні змісту навчання, методів навчання, форм, засобів та результатів навчання, об’єднуючись у одне ціле із комплексною взаємодією викладача та здобувача освіти.
Keywords: методична система; вчителі технологій; навчання; освітній процес