МОДЕРНІЗАЦІЯ РОЛІ УКРАЇНСЬКОГО ВЧИТЕЛЯ В КОНТЕКСТІ ІНТЕГРАЦІЇ В СУЧАСНИЙ ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ПРОСТІР - Волошина, Оксана (Професійна педагогіка, 2022)
Актуальність: у процесі розвитку суспільства змінюються соціально-обумовлені вимоги до освіти людини, що проявлялися як в особистісній, так і професійній складовій; друга половина ХХ – початок XXІ століття пов’язані з виникненням компетентнісної парадигми освіти, що детермінувала зміни щодо ролі сучасного вчителя.Мета – проаналізувати погляди респондентів на роль і функції сучасного вчителя; дослідити кореляцію отриманих результатів з сучасним освітнім законодавством; розробити акмеограми для основних рольових позицій сучасного педагога.Методи: теоретичні (індукція, синтез, узагальнення); емпіричні (вивчення та аналіз нормативних документів про освіту, аналіз опитування вчителів і батьків учнів щодо їхніх очікувань від сучасних педагогів), моделювання (створення акмеорами рольових педагогічних позицій.Результати: проаналізовано  результати опитування вчителів і батьків учнів для з’ясування їхніх очікувань щодо сучасних педагогів; з’ясовано, що бачення ідеального педагога батьками і вчителями здебільшого сходиться; ці погляди повністю відповідають ідеям, задекларованим в основних документах про школу; розроблено  акмеограму основних рольових позицій педагога (тьютора, фасилітатора, модератора, дослідника).Висновки: сьогодні на освітянській ниві затребуваним має бути вчитель, який любить дітей, створює комфортні умови для навчання, розкриття наукового та особистісного потенціалу кожного здобувача освіти; у процесі підготовки майбутніх учителів у педагогічних закладах вищої освіти необхідно спиратися на компетентнісний, особистісний, діяльнісний підходи; особливу увагу варто звернути на формування не тільки професійних компетенцій, а й soft-skills, що допоможе сформувати успішного вчителя ХХІ століття.
Keywords: модернізація ролі вчителя; тьютор; фасилітатор; модератор; дослідник; акмеограма