ІНТЕРАКТИВНІ ФОРМИ Й МЕТОДИ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ ДО ПІДПРИЄМНИЦЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ - Гриценок, Інна; Єршова, Людмила (Професійна педагогіка, 2022)
Актуальність: виклики сучасного інформаційного суспільства та інтенсивний розвиток в Україні малого бізнесу детермінували проблему вдосконалення підходів до вибору форм і методів розвитку умінь і навичок, необхідних майбутнім фахівцям для відкриття й успішного ведення власної справи.Мета: виявити й охарактеризувати найбільш ефективні форми й методи підготовки майбутніх фахівців до підприємницької діяльності в умовах активного розвитку інформаційного суспільства й малого бізнесу.Методи: аналіз і узагальнення наукових, навчальних та виробничо-практичних джерел – для вивчення змісту та особливостей використання в закладах професійної освіти сучасних інтерактивних форм і методів навчання; вивчення аналітичних звітів закладів професійної (професійно-технічної) освіти про результати інноваційної освітньої діяльності всеукраїнського рівня з дослідження проблеми готовності учнівської молоді до підприємницької діяльності – для виявлення найбільш ефективних форм і методів розвитку підприємницької компетентності майбутніх кваліфікованих робітників.Результати: на основні аналізу наукових, навчальних та виробничо-практичних джерел узагальнено й охарактеризовано сучасні інтерактивні форми й методи розвитку підприємницької компетентності майбутніх фахівців; на основі вивчення аналітичних звітів закладів професійної освіти про результати інноваційної освітньої діяльності всеукраїнського рівня з дослідження проблеми готовності учнівської молоді до підприємницької діяльності виявлено форми й методи, найбільш зручні та ефективні в умовах дистанційного та змішаного навчання; сформульовано рекомендації щодо підвищення ефективності підготовки майбутніх фахівців до реалізації підприємницької діяльності умовах активного розвитку інформаційного суспільства й малого бізнесу.Висновки: в сучасних умовах кардинально змінилися вимоги до якості і самого процесу підготовки майбутніх підприємців (оскільки отримані знання швидко застарівають, актуалізується завдання формування компетентностей, необхідних для безперервного саморозвитку і самовдосконалення фахівців динамічної і досить ризикованої підприємницької діяльності); педагогічною наукою акумульовано великий арсенал інтерактивних форм і методів роботи, що можуть бути використані у процесі розвитку підприємницької компетентності майбутніх кваліфікованих робітників (дискусійні – діалог, групова дискусія, розбір практичних ситуацій; ігрові – дидактичні, творчі, ділові, рольові, організаційно-діяльнісні; тренінгові – комунікативні, сенситивні, спрямовані на формування образної і логічної сфер свідомості); охарактеризовані форми й методи підвищують ефективність підготовки майбутніх фахівців до підприємницької діяльності (можуть використовуватися в дистанційній і змішаній формі здобуття освіти; сприяють формування цифрової культури майбутніх фахівців, навичок життя й діяльності в умовах цифрового суспільства і цифрової економіки; позитивно впливають на пробудження в учнівської молоді інтересу до навчання; покращують засвоєння навчального матеріалу; готують до роботи в команді; дають змогу отримати певний досвід підприємницької діяльності; виховують повагу до права кожного на свободу слова тощо); основними критеріями ефективності їх застосування є здатність особистості до економного використання власних ресурсів (інтелектуальних, часових, фізичних, емоційних), наявність актуальних знань про особистість та підприємницьку діяльність, розвинені навички самоменеджменту, здатність працювати в команді, сформована готовність до продукування, самопрезентації та реалізації бізнес-ідей, а в перспективі – забезпечення успішного ведення власного бізнесу.
Keywords: професійна освіта; підприємницька діяльність; підприємницька компетентність; форми й методи навчання; заклади професійної освіти; майбутні кваліфіковані робітники