ЕЛЕКТРОННЕ ОЦІНЮВАННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАВЧАННЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ - Радкевич, Олександр (Professional Pedagogics, 2022)
Актуальність: Невпинне зростання високих технологій в суспільстві та освіті зокрема, змістило традиційні формати навчання. Пандемія та військові дії змусили учителів перевести навчальний процес в дистанційну форму, що вимагає нових підходів до тестування та оцінювання результатів навчання із застосуванням електронних технологій, що широко використовуються в дистанційній та змішаній формі навчання. Науковий інтерес викликає мобільне навчання, яке передбачає новий виток в освітньому процесі з урахуванням різних контекстів, через соціальну і контентну взаємодію, з використанням персональних електронних пристроїв. Відтак виникає нагальна необхідність перегляду існуючої парадигми навчання та оцінювання.Мета: обґрунтувати підходи до запровадження електронного оцінювання результатів навчання здобувачів освіти з урахуванням зарубіжного досвіду.Методи: теоретичний аналіз наукової та навчально методичної літератури з проблеми дослідження; порівняння, систематизація й узагальнення даних для узагальнення теоретичних матеріалів і конкретизації базових понять дослідження; емпіричні спостереження, моделювання освітніх ситуацій.Результати: під час електронного навчання характерним є безперервний процес оцінювання його результатів, в якому інформаційно-комунікаційні технології використовуються для швидкої передачі відповідей респондентів. У цьому процесі реалізується діагностичне (оцінює наявність знань з предмета; показує результати; не надає зворотного зв’язку; не є ціннісним; не індивідуалізоване), формувальна (оцінює процес навчання; завжди є позитивним; індивідуалізоване; є ціннісним; дає зворотний зв’язок) та підсумкова (оцінює результати навчання; виносить оціночне судження; застосовується відповідно до стандартів; показує недоліки) функції оцінювання, які залежать від етапів навчання, на яких проводиться оцінюванняВисновки: Основними перешкодами для розвитку електронного оцінювання у масштабах навчального закладу з будь-якого предмета є час та підготовка викладацького складу. Існують також проблеми, пов'язані з програмним забезпеченням для електронного оцінювання, такі як сумісність з існуючими системами, масштабованість, продуктивність, безпека та обмеження, що виникають при оновленні, підтримці та обслуговуванні. Електронне оцінювання дуже залежить від технологічних систем та інструментів
Keywords: оцінювання результатів навчання; електронне оцінювання; тестування; об’єктивність; дистанційна освіта; загальна середня освіта