КАР’ЄРНІ ОРІЄНТАЦІЇ СУБ’ЄКТІВ СУЧАСНОЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ШКОЛИ - Орлов, Валерій (Professional Pedagogics, 2018)
У статті висвітлюється один з аспектів системної психолого-педагогічної проблеми, що стосується формування кар’єрних орієнтацій майбутніх фахівців у процесі підготовки в сучасній професійній школі. Розглядаються численні варіанти позицій щодо тлумачення суті кар’єри, характеризуються зумовлені історико-суспільними чинниками інтерпретації соціально-економічного значення й важливості феномену кар’єри в підвищенні рівня якості професійної освіти, активізації пізнавальної діяльності, мотивації майбутніх фахівців до професійного самовдосконалення, а відтак – зорієнтованості учнів сучасної професійної школи на успіх у реалізації професійної кар’єри. Висловлюється позиція, що подолання кризи на рівні суспільної свідомості – це набагато складніший і важливіший процес, аніж модернізація промислового виробництва. У зв’язку з цим, науковцям та освітянам необхідно зосереджувати особливу увагу на важливості розвитку підприємницької й кар’єрної компетентності, формуванні кар’єрних орієнтацій майбутніх фахівців у царині матеріального виробництва й духовного збагачення вагомих світоглядно-ціннісних орієнтирів пересічних громадян і суспільства загалом. Доводиться, що соціально-економічні чинники сучасного етапу цивілізаційного становлення незалежної Української держави мотивують громадян до вираження активної творчої позиції, вияву підприємницьких якостей, тобто максимального зосередження зусиль на здійсненні істотного внеску в соціально-економічний поступ. Зроблено висновок, що, з психолого-педагогічної точки зору, кращою є індивідуальна кар’єра, здійснювана на основі самопізнання,самовдосконалення і самоврядування. Характеризуються різні напрями кар’єрних орієнтацій фахівців. Водночас, обґрунтовується доцільність використання восьми основних орієнтацій, котрі американський психолог Едгар Шейн (Edgar Schein) назвав «кар’єрними якорями». З-поміж кар’єрних орієнтацій, що наявні в учнів сучасної професійної школи, вирізняються такі: «стабільність», «менеджмент», «інтеграція стилів життя».
Keywords: кар’єра; кар’єрні орієнтації; професійна освіта; матеріальні і духовні цінності