СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ВИКЛАДАННЯ АПТЕЧНОЇ ТЕХНОЛОГІЇ ЛІКІВ - Ромас, Катрін (Professional Pedagogics, 2017)
У статті доведено актуальність питання професійної підготовки спеціалістів фармацевтичної галузі, що зумовлена сучасною тенденцією відродженняекстемпоральної рецептури в Україні, прагненням громадян отримувати медичні послуги належного рівня, зокрема, використовувати ліки вищої якості. У зв’язку з цим на ринку праці зростає інтерес до претендентів, які володіють високим рівнем не тільки IQ (Intelligence Quotient – «коефіцієнт інтелекту»), професійного інтелекту, але і EI (Emotional Intelligence – «емоційний інтелект»), що передбачає здатність відчувати, розуміти й застосовувати емоції, забезпечуючи достатній показник співробітництва та результативності, що є надзвичайно важливим для подальшої професійної діяльності.Обґрунтовано необхідність постійного оновлення й удосконалення навчального процесу фармацевтів та провізорів шляхом використання інноваційних методів та інтерактивного підходу до процесу професійної освіти у ВНЗ фармацевтичного профілю. Представлено організацію педагогічного процесу викладання дисципліни «Аптечна технологія ліків» у Національному фармацевтичному університеті (м. Харків) на кафедрі аптечної технології ліків ім. Д. П. Сала. Охарактеризовано інноваційні методично-педагогічні заходи, які використовуються викладачами кафедри з метою залучення всіх студентів до процесу навчання, організації їхньої спільної діяльності та продуктивної взаємодії, що забезпечує формування життєвих і професійних навичок, сприяє ефективному засвоєнню навчального матеріалу. Зазначено, що перехід на новий рівень навчального процесу дає змогу сформувати у студентів ВНЗ фармацевтичного профілю не тільки вагомий запас теоретичних знань і практичних навичок з дисципліни, що розглядається, але й розширити загальні інтелектуальні й емоційні властивості кожної особистості: стійкість уваги, вміння її розподіляти; спостережливість; здатність аналізувати діяльність партнера, передбачати його мотиви, цілі, що, в свою чергу, сприяє кращому соціальному адаптуванню та успішності не тільки в майбутній кар’єрі, але й у інших сферах дорослого самостійного життя.
Keywords: технології професійного навчання; аптечна технологія ліків; професійна компетентність; фармація